Pääkirjoitus 25.4.2021: Ala-arvoiseen käytökseen ei saisi sortua: hoitohenkilöstö ei ansaitse haukkuja vaan kiitoksia

Kuvituskuva. Anu Pakarinen

Koronarokotukset ovat olleet melkoinen koetinkivi kuntien perusterveydenhuollossa. Kokemusta toki on vuosittaisten influenssarokotusten organisoinnista mutta niitä rokotuksia ottaa vain osa kansalaisista ja heistäkin monet saavat rokotteen omien työterveyspalvelujensa kautta. Vaikeuskerrointa on lisännyt huomattavasti, että rokotteiden saatavuudessa on ollut monenmoista häiriötä.

On hienoa, että rokotteita on viime viikkoina alkanut virrata myös Varkauden seudulle ja se näkyy ensimmäisen rokotteen saaneiden määrän kasvuna. Tämä toivottavasti tämä rauhoittaa kansalaisten mieliä ja tuo lisää malttia odottaa omaa vuoroaan. Rokotteiden jakeluun ei tarvita aluepolitiikkaa eikä mitään muitakaan eriarvoistamisia. Koronatartunnat ovat olleet hienosti laskusuunnassa. Kevään ja rokotusten eteneminen tukee tätä kehitystä.

Savon Sanomien mukaan (24.4.) koronarokotusten ajanvaraukseen soittavien kaupunkilaisten hyvän käytöksen raja on ylittynyt täydellisesti Kuopiossa. Ylilääkäri Pauliina Sulkun mukaan hoitajia homotellaan, huoritellaan, heille kiroillaan ja toivotaan kuolemaa.

Huonon käytöksen takana on turhautumista koronarokotusten hitaaseen etenemiseen ja huolta omasta terveydentilasta. Syyt ovat ymmärrettäviä mutta ne eivät oikeuta ala-arvoiseen käytökseen. Kansalaisten ajanvarauksia rokotuksiin ottavat terveydenhoitoalan ammattilaiset eivät ole missään määrin syyllisiä rokotteiden heikkoon saatavuuteen eivätkä edes ajanvarausjärjestelyihin.

Perusterveydenhuollossa on tehty töitä poikkeuksellisen paineen alla yli vuosi, ja tämä pitäisi ihmisten jaksaa muistaa. Hoitohenkilöstö on tehnyt ja tekee parhaansa hankalissa oloissa. He eivät ole ansainneet haukkuja vaan kiitoksia.

Kommentoi