Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.4.2021 Varkaus uudistui ajoissa

Niin kovilta kuin Stora Enson päätökset paperikoneiden sulkemisesta tuntuivatkin taannoin, näyttää yhä vahvemmin siltä, että niillä ja ennen kaikkea niitä seuranneilla investointipäätöksillä tehtiin tulevaisuus Varkauden tehtaille. Stora Ensossa Varkauden tehtaat ovat pieni palanen jättiläisyhtiötä, ja on hyvin vaikeaa nähdä, miten integraatti olisi pärjännyt nojaamalla paperiin nyt, kun paperituotannon ylikapasiteettia puretaan nopeasti ja määrätietoisesti maailmalla.

Varkauden tuotannolla, kartongilla, sellulla, viilupuulla ja sahatavaralla on vielä mahdollisuuksia. Toivottavasti Varkaus on yhä kehittyvä palanen isossa yhtiössä.

Analyytikoille Stora Enson päätös sulkea koneita Suomessa ja Ruotsissa ei tullut yllätyksenä, kun lähes kaikki muut paperiyhtiöt ovat jo reagoineet paperin kysynnän romahtamiseen sulkemalla kapasiteettiaan (STT 20.4.). Suomessa UPM on lakkauttanut Kaipolan paperitehtaan. Metsä Groupilla ei ole enää paperintuotantoa vaan yhtiö keskittyy kartonkien valmistukseen.

Noin 600 työpaikan menetys Kemin Veitsiluodon tehtailla on iso pamaus alueelle. Stora Enson paperiyksikön johtajan Kati ter Horstin mukaan ole edellytyksiä muuttaa tuotantosuuntaa kuten Oulussa ja Varkaudessa, joissa molemmissa paperikoneita on muutettu kartonkikoneiksi. Lakkautettavat tehtaat ovat yhtiön mukaan tappiollisia.

Kemin suru helpottanee, että Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on tehnyt investointipäätöksen uuden biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin. Investointia on kuvattu Suomen metsäteollisuushistorian suurimmaksi kotimaahan. Tehtaan on määrä valmistua vuonna 2023. Vaikka Veitsiluodon tehtaan kaltaiset uutiset ovat todella ikäviä ja jokaisella metsäteollisuuspaikkakunnalla pysäyttäviä, samaan aikaan pitää olla tyytyväinen, että metsäteollisuudella on edelleen vahvaa uskoa Suomeen ja investointi- ja kehityshalua kotimaahan.

Toivottavasti Varkaus on yhä kehittyvä palanen isossa yhtiössä.