Pääkirjoitus 20.4.2021 Olisi mahdollista, että "Esson tontilla" olisi ollut jo kauan toimintaa, joka tuo liikennettä ja myös läpilukua Lehtoniemen teille enemmän mitä paloaseman toiminta

Varkauden uuden pelastusaseman asemakaavamuutos Lehtoniementien ja Heinäpellonkadun kulmauksessa on tulossa vireille. Jos kaavamuutos etenee suotuisten tuulien alla, uuden paloaseman rakentaminen voi alkaa puolentoista vuoden kuluttua. Aikaa siis ehtii joka tapauksessa kulua ennen kuin hälytysajoneuvot lähtevät liikkeelle Lehtoniemestä.

Paloaseman paikasta käytiin tiukka poliittinen keskustelu. Heinäpellonkadun ja Lehtoniementien kulmaus voitti kuitenkin paloaseman nykyisen paikan Taipaleentien varressa Päiviönsaaressa lopulta selvällä äänten enemmistöllä Varkauden kaupunginvaltuustossa.

Uuden sijoituspaikan puolustajatkin ovat myöntäneet, että hankkeen aikataulu voi venyä, jos kaavaprosessista tulee pitkä. Se on nyt pitkälti lehtoniemeläisten käsissä. Tontti on aikoinaan kaavoitettu huoltoasemalle, jota ei koskaan rakennettu. Siksi se tunnetaan ”Esson tonttina”. Olisi siis mahdollista, että tontilla olisi ollut jo kauan toimintaa, joka tuo liikennettä ja myös läpilukua Lehtoniemen teille enemmän mitä paloaseman toiminta siihen tuo.

Paloaseman uutta paikkaa puoltaa palo- ja pelastustoimen nykyvaatimukset. Taipaleentien tontille on rakennettu kovin erilaisena aikana. Kun suunnittelu- ja rakentaminen pääsee liikkeelle väljällä tontilla ja puhtaalta pöydältä, toiminnan nykyisiä vaatimuksia päästään täyttämään ongelmitta.

Kaavahankkeen esittelytilaisuus Varkauden kirjastossa ja Teamsissa ei paljon ihmisiä kiinnostanut (WL 18.4.). Paikalla oli kymmenkunta alueen asukasta, joita kiinnosti paloaseman tuoma melu ja muut häiriöt sekä toiminnan vaikutukset liikenneturvallisuuteen. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen viesti oli rauhoittava: pillit päällä paloasemalta lähdetään harvoin ja Lehtoniemen tien liittymässä valtatie 23:lle on hyvä näkyvyys ja liikennevalot saadaan ohjaamaan lähtöä turvallisesti.