Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Piia Puotinen Mietin voiko tämä hyvä tulos pitää paikkaansa vai onko vastaus liian ruusuinen?

Näkökulma

Kevätaurinko paistaa. Pian on aika pystyttää takapihalle trampoliini perinteiseen tapaan. Vaikea uskoa, että jo yli vuosi on kulunut tätä erikoista ajanjaksoa.

Vuosi sitten maaliskuun alussa olin vaihtamassa työpaikkaa ja koronan saapuminen Suomeen oli jäänyt osaltani yllättävän vähäiselle huomiolle.

Ensimmäisellä työviikolla arki yllätti melkoisesti. Tietokoneita annettiin lomamatkalta saapuneille työntekijöille oven raosta heidän siirtyessään suoraan etätyöhön. Kalustoa hankittiin lisää sen mitä löytyi. Koronan tartuntatavat olivat vielä hieman epäselvät ja kaikkiin kysymyksiin piti selvittää vastaus jostakin.

Täytyy nostaa hattua työterveyshuollon henkilökunnalle, joka tuntui olevan aina valmis auttamaan, kysymysten tulva on ollut varmasti melkoinen.

Yrityksessämme on tutkittu etätyötä henkilöstölle suunnatulla kyselyllä joulukuussa. Vain 15 prosenttia vastaajista ei ole työskennellyt etänä lainkaan. Syy siihen tämän pienen joukon osalta oli pääasiassa internetyhteyden riittävyydessä tai työtilassa.

Työkavereita on ikävä ja erityisesti epävirallinen puoli jää vähemmälle etätyöaikana.

Peräti 95 prosenttia oli tyytyväisiä siihen, miten he ovat saaneet rakennettua itselleen selkeän päivärytmin etätyöskentelyyn ja kokivat, että heidän vireystilansa on hyvä. Ok, no minä tunnustan. Kaksi henkilöä oli jokseenkin tyytymätön ja minä olin heistä toinen.

Mietin voiko tämä hyvä tulos pitää paikkaansa vai onko vastaus liian ruusuinen? Koen itse vaikeaksi irrottautua etätyöstä päivän päätteeksi, kuten varmasti monen asiantuntijatehtävissä toimivan. Vai onko tilanne muuttunut aiemmasta?

Jollain tavoin ihmiset tuntuvat olevan jaksamisen suhteen tiukemmilla, kun tilanne on venynyt.

Noin 70 prosenttia koki työskentelynsä tehokkaammaksi etätyössä kuin toimistolla. Tämän voin itsekin allekirjoittaa, miksipä ei.

Oma rauha, ei taustahälyä, ei työmatkaa. Työ voi käynnistyä suoraan, eikä myöskään keskeydy niin usein.

Huonot puolet? Avun saaminen on vaikeampaa, kun ei voi koputtaa olalle. Työpisteen ergonomiakaan ei ole välttämättä sitä samaa mitä työpaikalla. Tekniset haasteet saattavat myös vaivata kotikonttorilla.

Työkavereita on ikävä ja erityisesti epävirallinen puoli jää vähemmälle etätyöaikana. Kaikilla ei ole kameroita edes saatavilla pöytäkoneissa ja katsekontakti puuttuu. Minulle katsekontakti on välttämätön.

En pidä ajatuksesta, että joudun puhumaan Teams-kuvakkeille saamatta minkäänlaista reaktiota asiaan. Onneksi kameran käyttö on lisääntynyt ja pientä hauskuuttakin osataan jo pitää Teamsin välityksellä.

Vielä vuoden jälkeenkin osa työkavereista on tapaamatta livenä. Etätyö on varmasti tavalla tai toisella pysyvä osa työyhteisöämme.

Kaksi kolmesta vastaajasta haluaisi työskennellä etänä jatkossakin. Se on melkoinen määrä. Itse aion jatkaa toimistolla työskentelyä, sillä parhaan työskentelyfiiliksen saan ihmisten keskellä.

Toivottavasti loputkin Teams-kuvakkeet saisivat kasvot mahdollisimman pian.

Kirjoittaja on Call Waves Solutions Finland Oy:n toimitusjohtaja