Pääkirjoitus 17.4.2021: Rokotetta ei pidä turhaan pelätä: sairastumisen riskit ovat paljon suuremmat kuin rokottamisen

Rokotustodistusten tiedot ovat Omakannassa jo varsin kattavasti. Merja Turunen

Koronarokotukset on Varkaudessakin saatu rullaamaan nyt niin hyvin, että rokotuspaikkoja on jo kaksi ja niissä useita rokottajia. Kirjaston Ankkuri on palvellut alkuvuodesta saakka, ja nyt rokotteita saa myös kaupungintalolta. Lähiaikoina myös Kangaslampi saa oman rokotuspisteensä.

Silti Varkaudessa yli 80-vuotiaista asukkaista rokotteen on saanut vain noin kolme neljäsosaa, kuten toisaalla tässä lehdessä kerrotaan. Kyse ei ole siitä, ettei rokotteita olisi saatu, vaan ikäihmiset eivät ole halunneet sitä ottaa. Naapurikunnissa selvästi suurempi osuus yli 80-vuotiaista on rokotettu.

Tieto on kulkenut, sillä terveydenhuollon henkilökunta on soittanut ja soittaa yli 80-vuotiaille. Syitä rokotuksesta kieltäytymiseen ei ole kysytty.

Koska kyseessä on uusi tauti ja uudet rokotteet, pelot ja epäilykset ovat ymmärrettäviä. Eniten pelkoja liittyy Astra Zenecan rokotteeseen, jonka on todettu aiheuttaneen erittäin harvinaisena sivuvaikutuksena veritulppi tai verisuonitukoksia.

Tässäkin pitää punnita hyödyt ja haitat, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on useaan otteeseen muistuttanut. Vakavia ongelmia Astra Zenecan rokote on aiheuttanut lähinnä työikäisillä, ja päätös rajata rokotteiden käyttö yli 65-vuotiaisiin on perusteltu. Vielä tärkeämpää on muistaa, että verenkierron ongelmat ja verisuonitukokset ovat paljon suurempi riski silloin, jos yli 65-vuotias sairastuu koronaan.

Toivottavasti mahdollisimman moni rokotuksesta kieltäytynyt harkitsee asiaa vielä uudelleen. Oma rokotusvuoro ei mene ohi: rokotusaikoja saavat nyt kaikki yli 68-vuotiaat, eikä yläikärajaa ole.

Ottamalla rokotuksen jokainen meistä suojelee paitsi omaa terveyttään, myös muita ihmisiä. Ja jos kaikesta huolimatta saa viruksen, rokotettu sairastaa taudin todennäköisemmin lievänä.

Oma rokotusvuoro ei mene ohi.

Kommentoi