Mielipide Kari Rajamäki: Hallitukselta tuli hyvää tukea savolaiselle rokotteelle

Kirjoittaja puhuu savolaisen rokotteen puolesta. Rokote annettaisiin nenäsumutteena turvallisesti ja helppokäyttöisesti. Marko Kauko

Kari Rajamäki

Pääministeri Sanna Marin viesti tärkeällä tavalla kansallisen omavaraisuuden ja Suomen selviytymiselle tärkeän rokotetuotannon puolesta. Maakuntaliittomme taholta olemme monin tavoin ajaneet Ylä-Herttualan ja Itä-Suomen ja Helsingin yliopiston geenisiirtoteknologiaan perustuvan rokotevalmistuksen vauhdittamista.

Pandemia ja muunnokset korostavat tulevaisuuden varmistamisessa omavaraisuuden parempaa turvaamista. Tässä pääministeri Sanna Marinin kanta oman rokotevalmistuksen puolesta oli arvokas.

Business Finland on hylännyt kasapäin anomuksia tämän rokotetuotannon edistämiseksi. STM:öön , THL:een, Huoltovarmuuskeskukseen ja Fimeaan on maakuntaliiton ja terveysteknologiamme ja rokotteen kehittäjien puolelta vaikutettu aktiivisesti rokotteen testaus-alustan luomiseksi. Nyt on pääministerin selkeällä kannalla edettävä ja valtionhallinnon eri toimijoiden ryhdistäydyttävä toimeenpanoon.

Pohjois-Savon liitto on valmis osaltaan kaikkiin tarvittaviin toimiin ja panostuksiin asian edistämiseksi. Pohjois-Savon Uuden Kasvun -suunnitelma 2020–2022 korostaa terveysteknologian laajan osaamisemme vahvistamista ajankohtaisena rokotetuotannon käynnistämiseksi Savon terveysteknologian osaamisen perustalta. Rokote annettaisiin nenäsumutteena turvallisesti ja helppokäyttöisesti. Geenirokote on myös helposti kloonattavissa muuntuneeseen koronavirukseen.

Rokotevalmistukseen liittyvää hallituksen poliittista ohjausta tarvitaan myös kriisinsietokyvyn ja ihmisten jaksamisen tukemiseksi. Oppilashuollon ja lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon viiveet ja hoitoketjujen toimimattomuus tulee olemaan raskainta pandemian laskua ja samalla häpeää kriisin hallinnassamme.

Eduskunnan ja kuntien on käytettävä korvamerkittyjä määrärahoja, kuten valtiovarainvaliokunnassa aikoinaan toimimme muun muassa lastenpsykiatrian ja lastensuojelun osalta. Kun hallinto ja palvelut eivät toimi, on edustuksellisen demokratian toimittava.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja, valtiopäiväneuvos (sd.)

Kommentoi