Pääkirjoitus 8.4.2021: Keski-Savo on kaivannut rohkeaa sijoittajaa ja visonääriä: Pekka Viljakainen on sellainen

Rantasauna on alueen vierailijoiden yhteiskäytössä. Havainnekuva. Forest Suites

Jotkut ovat pitäneet hiukkasen hulluna, toteaa Pekka Viljakainen. Viljakainen alkaa tänä keväänä rakennuttaa luksuslomakylää Joroisten Kaitaisiin. Alueesta tulee viiden tähden lomakylä, jonne muilla kuin vierailla ei ole asiaa ja jossa kansainvälisten vieraiden henkilöllisyys luvataan pitää salassa. Viljakainen arvelee, että paikka saattaa hyvinkin houkutella myös kansainvälisiä bisnes- ja jopa valtiollisia kokouksia.

Kieltämättä miljoonia euroja maksava hanke on mittakaavaltaan ja periaatteiltaan jotain sellaista, mitä näillä seuduilla ei ole koskaan nähty. Hullua? Se nähdään puolentoista vuoden päästä, kun lomakylä valmistuu. Viljakaisen mukaan kyselyjä on jo.

Siinä missä moni pitää Kaitaisten kylää syrjäisenä, Viljakainen näkee sen helposti saavutettavana. Se, mikä joillekin näyttäytyy tylsänä metsänä ja peltona, on Viljakaiselle luonnon rauhaa ja elämyksiä, jotka voivat kiinnostaa niitä, joiden elämä on täynnä tapahtumia ja ihmisiä. Jotta voi tehdä jotain uutta, pitää asiat nähdä eri tavalla kuin miten suurin osa ihmisistä ne näkee.

Keski-Savossa on vuosia kaivattu sekä visionääriä että sijoittajaa, joka keksisi alueelle jotain uutta ja jolla olisi varaa se myös toteuttaa. It-alalla miljoonia ansainnut Pekka Viljakainen on juuri sellainen henkilö. Lomakylän lisäksi Viljakainen on sijoittanut hieman alle 30 yritykseen, joista yksi on Varkaudessa toimiva Finnforel, joka tunnetaan tuotemerkistä Saimaan Tuore. Kiinnostusta uusiin hankkeisiin varmasti on, kunhan hankkeet ovat sopivia. Viljakainen sanoo arvostavansa kansainvälisyyttä ja ekologisuutta.

Joroisten, mutta myös koko Keski-Savon, kannalta on hyvä, että Viljakaisella on rohkeutta ja halua toteuttaa hankkeita, jotka joidenkin mielestä ovat ehkä vähän hulluja. Valtakunnallista näkyvyyttä, jonka Joroinen luksuskyläuutisella saa, ei kunnan markkinointirahoilla olisi varaa ostaa.

Kiinnostusta uusiin hankkeisiin varmasti on.

Kommentoi