Pääkirjoitus 7.4.2021: Pölyt siivotaan pois

Hiekan poistaminen Varkauden kaduilta alkaa tällä viikolla, jos sää vain sen sallii. Koska katujen puhdistustöissä käytetään vettä, ei työtä voi tehdä pakkassäällä. Tästä syystä puhdistustyöt usein ajoittuvat iltapäivään ja alkuiltaan. Aamuisin kadut voivat olla vielä liian kylmiä.

Hiekoitushiekan poistaminen vaikuttaa suoraan kaupunkilaisten hyvinvointiin. Liikenne nostaa talven hiekat pölynä ilmaan, ja pöly kiusaa hengitystä. Sulat tiet ja liikenteen ilmaan nostama pöly ovat jo näkyneet jo Varkauden ilmanlaatumittareissa huonona ilmanlaatuna. Mittarit nousevat punaiselle erityisesti Päiviönsaaressa, missä rekkaliikenne lisää pölyä ja myös muita epäpuhtauksia ilmassa.

Viime talven jäljiltä tilanne ei ole ihan pahin mahdollinen. Pakkastalvena hiekoitusta ei tarvittu ihan yhtä paljon kuin silloin, kun lämpötilat ovat koko talven sahanneet edestakaisin ja liukasta on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan.

Puhdistustyöt aloitetaan kevyenliikenteenväylistä. Vaikka autot hierovat hiekkaa ilmaan, kevyenliikenteen väylillä hiekka ja sepeli haittaa kulkijoita, muun muassa pyöräilijöitä. Toivoa sopii, että työ saadaan tehtyä nopeasti. Koronan keskellä ulkoilusta on tullut entistä tärkeämpää yhä useammalle suomalaiselle. Pölyn keskellä kulkeminen ei ole mukavaa, eikä se ole myöskään terveellistä. Hengitettävät hiukkaset lisäävät keuhkosairauksia.

Pölyä voi sitoa suolaamalla liikenneväyliä ennen kuin puhdistustyöt päästään aloittamaan. Vaikka suolaus vähentää pölyä, sen käyttö ei ole pelkästään hyvä asia. Ympäristön kannalta suolaus ei ole paras vaihtoehto, ja sitä pyritäänkin Varkaudessa välttämään mahdollisuuksien mukaan. On hyvä, että asiaa harkitaan myös ympäristön näkökulmasta.

Koronan keskellä ulkoilusta on tullut entistä tärkeämpää.

Kommentoi