Pääkirjoitus: Valtio helli hetken mutta kaikissa kunnissa tiedetään, että ilo on lyhytaikainen

Harvemmin on niin, että kunnat kehuvat valtion ratkaisuja julkistaessaan edellisen vuoden tilinpäätöksiä. Tällä kerralla niin tekevät kaikki Varkauden alueen kuntien johtajat. ”Maan hallitukselta osoittaa tilannetajua tukea kuntia tässä tilanteessa”, kiittelee Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen (WL 31.3.) ja jakaa muidenkin ajatukset.

Valtion koronatuet hellivät kuntataloutta. Joroisissa arvioidaan, että lähivuosien säästöohjelmaa kyetään keventämään. Myös Heinävesi pääsi vahvistamaan tuntuvasti puskuriaan. Varkaus päätyi alijäämään mutta valtion merkittävä tuki helpotti tilannetta.

Kaikissa kunnissa kuitenkin tiedetään, että ilo on lyhytaikainen. Hannu Tsupari ei nähnyt 14 vuodessa Varkauden kaupunginjohtajana aikaa, jolloin talouden tasapainotukseen ei olisi ollut tarvetta. Yleensä se on ollut mittava. Tsuparin mukaan nähtävissä jo on, että vuodesta 2022 on tulossa vaikea (WL 6.4.). Joonas Hänninen ja uusi kaupunginvaltuusto jatkavat siis siitä, mihin edelliset jäävät. Jos valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu, edessä on aivan uudenlainen tilanne. Kunnilta lähtee mittava määrä velvoitteita sosiaali- ja terveyspalveluista mutta niin lähtee myös puolet rahoista. On myös mahdollista, että uudistuksen rakentaminen kääntää valtiovallan katseet ja eurot maakuntiin ja uusien sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamallien rakentamiseen.

On hyvin vaikeaa kuvitella, että valtio tulisi runsaskätisesti apuun nopeasti uudelleen. Pikemminkin pelkona on, että koronatukia ulosmitataan tavalla tai toisella. Monet tahot ovat pitäneet isoa ääntä kuntien saamien tukien suuruudesta, ja lisää painetta jakaa kunnille niukkuutta. On myös mahdollista, että sote-uudistuksen rakentaminen kääntää katseet ja eurot maakuntiin ja uusien toimintamallien rakentamiseen.

Kommentoi