Nimellä Eliisa Moilanen: Yhteinen tekeminen ratkaisee – elinvoimaa ei synny ilman yrityselämää

Eliisa Moilanen

Kauppakamarin ja Navitas Kehityksen teettämä ”Hyppy huippuosaajien kohtauspaikaksi” -selvitys (WL 20.3.2021) alueen tulevaisuuden osaamistarpeista nostaa vahvasti esiin alueen vetovoiman ja maineen rekrytoinneissa. Kaupunkimme ei loista mielikuvissa. Varkauden oma asenneilmapiiri on onneksi positiivisessa murroksessa. Se muuttuu hitaasti, mutta varmasti.

Warkautelaiset ry:n toiminta ovat yhdistyksen tarkoituksen mukaisesti onnistunut kokoamaan siipiensä suojaan nuorekkaat Varkaus NYT ja Äidit Varkaudessa -ryhmät. Sen kulttuuritoimintaryhmä kokoaa kaupungin monia kulttuuritoimijoita yhteen.

Uusi hieno perinne, Varkaus-päivä, on hahmottumassa syksylle. Warkauden kaupunkikeskusta ry on saanut taitavan ja energisen toiminnanjohtajan. Varkauden ja sen elinvoiman puolestapuhujia alkaa olla jo paljon.

Keski-Savon Yrittäjänaiset ovat seuranneet tätä kehitystä mukana suurella ilolla. Tekemisen tahtotila on nyt vahvasti samaan suuntaan.

Mutta kaupungin organisaatiouudistuksen elinvoimajaokseen ei ”ulkopuolisille” sijaa suotu (WL 24.3.2021). Ei yrittäjäjärjestöjen eikä kauppakamarin edustajille, kolmannen sektorin toimijoista puhumattakaan. Tarvittaessa yrittäjien edustajia voidaan kuulema kutsua jaostoon asiantuntijoiksi.

Samaan aikaan puhutaan korilausein kuntalaisten osallisuuden edistämisestä.

Yrittäjäjärjestöjen ja Varkauden kaupungin välinen vuoropuhelu on viime vuosina kehittynyt rakentavaksi ja avoimeksi juuri säännöllisen elinkeinoryhmän myötä. Varkauden kaupungin hankintaohje on viimeinkin hyväksytty, mutta sen käytännön toteuttamisen seuranta annettiin nykyisen elinkeinoryhmän tehtäväksi.

Ehdotuksemme säännöllisestä vuosikellosta vuoropuhelutapaamisineen, hankintaosaamisen kehittämisestä sekä hankintojen metriikoista ja vaikuttavuuden mittaamisesta, läpinäkyvyydestä ihan eurotasolla, sovittiin suunniteltavaksi ja toteutettavaksi elinkeinoryhmässä.

Yhdessä kaupungin kaikkien yritystoimijoiden kanssa toivomme todella, että uusi organisaatio ei ole suunta huonompaan. Alueen elinvoimaa ei kehitetä erillisessä jaostossa vaan avoimesti yhdessä konkreettisia tekoja tehden.

Elinvoima on luottamusta ja linjakasta toimintaa. Elinvoima syntyy myös osaamisesta.

Koronakeväänä 2020 Keski-Savon Yrittäjänaiset käynnistivät oman historiansa mittavimman koulutushankkeen. Saimme Re-Boothankkeellemme ESR-rahoitusta.

Otimme vastuun omasta tulevaisuudestamme ja opimme oppimaan. Tulokset näkyvät ja vaikuttavat viipeellä, mutta me ainakin rohkeasti valmistaudumme pärjäämään tulevaisuuden avoimessa (digi)maailmassa.

Varkauden elinvoimaa on myös mainiot ulkoilumahdollisuudet. Koronakurimuksen jatkuessa Yrittäjänaiset ideoivat tälle keväälle ”Kesäksi kurvit kuntoon” -ulkoiluhaasteen. Kerran viikossa tutustumme yhdessä kotikaupunkiimme ja sen eri kaupunginosiin kävellen.

Ihastelemme ja ihmettelemme kultaista kotikaupunkiamme turistien lailla.

Kevään kunniaksi Keski-Savon Yrittäjänaiset haastavat kaikkia varkautelaisia etsimään ja löytämään oman uuden suosikkipaikkansa tai -maisemansa.

PS. Muistathan kertoa siitä myös muille!

Kirjoittaja on Keski-Savon Yrittäjänaisten puheenjohtaja.

Kommentoi