Vaalipostia Timo Suhonen: Varkauden kaupunki on erityisen isossa roolissa nuorten kesätyöllistäjänä

Elina Aholainen, Samu Heiskanen, Netta Kumpulainen, Emilia Kurkela perustivat yrityksen viime kesäksi. Vilja Hautamaa

Timo Suhonen

Varkauden kaupunki on erityisen isossa roolissa nuorten kesätyöpaikan löytymisessä, kuten kuuluukin.

Yhdeksännen luokan päättäneitä nuoria kaupunki on varautunut työllistämään kahdeksi viikoksi 46 nuoren osalta. Opiskelijoita ja kevään ylioppilaita kaupunki työllistää pääosin kolmeksi viikoksi 115 henkilön verran. Yhteensä kaupunki suoraan tarjoaa näin kesätyötä siis 161 nuorelle.

Näiden lisäksi kaupunki antaa kesätyöpaikkatukea, kesätyösetelitukea sekä kesäyrittäjyystukea kaikkiaan 123 nuorelle.

Tulevana kesänä kaupungin mahdollistama kesätyöllistyminen kattaa kokonaisuudessaan 284 nuoren kesätyön. Viime vuonna koronastakin huolimatta kaupunki mahdollisti 232 nuoren kesätyöpaikan toteutumisen. Olen päättäjänä valmis arvioimaan tarvittaessa työllistymismahdollisuuksien lisäämisen toteuttamista, mikäli nuorten kohdalla tilanne sitä edellyttää.

On tärkeää, että nuorille löytyy mahdollisuus kesätyöntekoon. Omassa nuoruudessa ensimmäinen kesätyöpaikka 1989 löytyi Lehtoniemestä Puusepänliike Veljet Rossilta. Tämä työpaikka toteutui oman aktiivisuuden ja erittäin asiantuntevan ja kesätyön merkityksen ymmärtävän tuolloisen yrittäjän avustuksella.

Oli hienoa ja motivoivaa olla töissä ensimmäistä kertaa niin, että siitä sai omaa palkkaa.

Uskon ja tiedän, että tänäänkin moni nuori kokee ensimmäisen työpaikan kesätyöllistymisen kautta merkittävänä. Rahapalkan lisäksi ensimmäinen työrupeama antaa eväitä tulevaisuuteen.

Nuorelle saattaa avautua paremmin käsitystä siitä, mitä haluaa sitten ”isona” tehdä. Korvaamatonta saattaa olla myös ensimmäisestä työpaikasta tuleva positiivinen sosiaalinen vaikutus, yhteiskuntaan kuulumisen ja pystyvyyden tunne.

Työyhteisö voi parhaimmillaan antaa nuorelle itseluottamusta. Tärkeää on myös se, että työpaikassa nuorelle tulee ymmärrystä työelämän ns. pelisäännöistä. Työajat, tehtävät ja molemminpuolinen kunnioitus on työelämässäkin tärkeää. Työnantaja voi oikealla ja hyvällä mallilla antaa nuorelle arvokasta kokemusta tulevaisuuteen ja työnhakemiseen sekä työllistymiseen.

Ensimmäinen työ, ja kesätyöllistyminen on yhteiskunnallisesti vaikuttavampaa ja tärkeämpää kuin moni ehkä ajatteleekaan.

On erittäin hyvä, että Varkaus on mahdollistamassa nuortemme kesätyöllistymistä nyt ja tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (sd.)

Kommentoi