Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aalto on edelläkävijä: useimmissa kunnissa sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat yhä erillään toisistaan

Varkauden kaupunki otti merkittävän askeleen, kun kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut muuttivat yhteisen katon alle. Hyvinvointikeskus Aallossa pääsee monen ammattilaisen juttusille oli sitten asiaa neuvolaan, sosiaalityöntekijälle, hammashoitajalle, fysioterapeutille tai erikoislääkärille. Aallossa työskentelee noin 350 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Useimmissa kunnissa sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat erillään toisistaan, ja niin on ollut tähän saakka myös Varkaudessa. Kun toiminnat ovat nyt samassa rakennuksessa, tiedonkulkua on mahdollista helpottaa ja saada entistä enemmän aikaan moniammatillista tiimityötä. Niin sosiaali- kuin terveyspalvelujakin on tapana syyttää asiakkaiden pompottelusta luukulta toiselle.

Aallossa luukkuja on parhaimmillaan vain yksi. Ainakin sitä kohti kannattaa nyt tosissaan pyrkiä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen saumaton yhteistyö mahdollistaa asiakkaalle joustavia palveluja ja kaupungille parhaassa tapauksessa tehokasta ja säästeliästä tapaa tuottaa hyviä palveluja.

Lähes 40 miljoonan euron rakennushanke on ollut Varkauden kaupungin historian suurin. Rahalla saatiin muun muassa yli 100 vastaanottohuonetta ja yli 70 potilaspaikkaa sekä mahtavat näkymät Komminselälle. Tärkeää on, että rakennus tuo terveet tilat työskennellä ja asioida. Vaikka Varkauden kaupunki ei olisi päätynyt näin isoon rakennushankkeeseen, osin sisäilmaongelmallisille, epäkäytännöllisille ja tekniikaltaan vanhentuneille tiloille olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä jotain.

Aalto palvelee noin 25 000 varkautelaista ja joroislaista. Ainakin tilojen puolesta Varkaus on nyt valmis valtakunnalliseen sote-uudistukseen. Vielä valmiimpi se on, jos sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyö saadaan pelaamaan suunnitelmien mukaisesti.

Aallossa luukkuja on parhaimmillaan vain yksi.