Vaalipostia Heidi Hartikainen: Könönpellon koulun muuttaminen yksisarjaiseksi sotisi lähikouluperiaatetta vastaan

Kirjoittaja ihmettelee kouluverkkosuunnitelman ajatusta muuttaa Könönpellon koulu yksisarjaiseksi. Päivi Konttinen

Heidi Hartikainen

Talousarvion 2021 investointeihin sisältyy suunnitelma Könönpellon koulun peruskorjauksesta tai uudisrakennuksesta. Tässä yhteydessä talousarviossa on lähes huomaamaton toteamus, jossa mainitaan, että rakennussuunnittelua edeltävän kaavamuutoksen aikana tutkitaan koulun muuttamista yksisarjaiseksi.

Kyseessä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun koulun muuttaminen yksisarjaiseksi tuodaan vaihtoehtona esille. Mitä ilmeisemmin kaupungin massiivinen investointitarve ajaakin tähän suuntaan, jos se johtaa merkittävästi pienempiin rakennuskustannuksiin.

Juuri käsittelyssä olevan sivistystoimen palveluverkkosuunnitelman sisältämistä oppilasmääräennusteista voidaan havaita, että vielä lukuvuonna 2027–2028 Könönpellossa arvioidaan olevan noin 170 oppilasta, mikä tarkoittaisi yksisarjaisessa koulussa keskimäärin lähes 30:tä oppilasta per luokka.

Rakennushanketta välittömästi seuraavina vuosina oppilasmäärä on vielä isompi. Toisin sanoen nykyisen Könönpellon koulun alueella asuvat lapset eivät kaikki mahdu rakennettavaan kouluun. Osa lapsista kuljetettaisiin siis johonkin muualle, mitä ilmeisemmin Waltterin kouluun.

Tämä lähikouluperiaatetta vastaan sotiva tilanne jatkuisi useamman vuoden ajan. Lähikoulu lisää muun muassa asuinalueen houkuttelevuutta, yhteisöllisyyttä ja lapsen arkiliikuntaa.

Toinen esillä ollut kouluinvestointi on Kankun koulun rakentaminen. Puurtilan ja Luttilan koulujen oppilasennuste näyttää vielä lukuvuonna 2027–2028 200 lasta, mikä tarkoittanee sitä, että Kankun koulu tulisi rakentaa kaksisarjaiseksi. Kun otetaan huomioon oppilasennusteet ja lähikoulun hyvinvointivaikutukset, kannattaisi mielestäni rakentaa ensin Kankun koulu ja Könönpellon koulu vasta sen jälkeen, jolloin oppilasmäärä on jo pienempi ja lapsia ei tarvitse kuljettaa Könönpellosta muihin kouluihin kenties lainkaan.

Könönpellon koulu ei ilmeisesti ole sen huonommassa kunnossa kuin Luttilan ja Puurtilan koulut, ja tämänhetkisten tilojen väljyys mahdollistaa pedagogisesti nykyaikaisia, joustavia ratkaisuja eri tavalla kuin Luttilassa ja Puurtilassa.

kuntavaaliehdokas (kd.)

Kommentoi