Mielipide: Vanhassa vara parempi

Varkauden museoiden käytössä oleva rakennus on yksi Päiviönsaaren vanhoista. Kati Soininen

Matti Mäkelä

Jäljelle jääneiden vanhojen rakennusten arvo ja merkitys kasvavat, kun vanhoja rakennuksia puretaan, kuten Päiviönsaaren koululle kävi, tai tuhoutuu tulipalossa Varkauden Klubin tavoin.

Päiviönsaarella on vielä jäljellä muun muassa Kotiseutukeskus, Tyyskänhovi, Väinölä, Varkauden museon yli 100-vuotias rakennus, Keskushotellin talo, Päiviönsaaren torilla sijaitseva Sininen talo, talo jossa on seurakunnan virastoja, Kaks Ruusun talo ja keskuskonttori.

Klubin talon ollessa tyhjillään ennen kuin Jaakko Ikonen osti sen, Varkauden kaupunki ei hurjastellut aktiivisuudellaan arvokkaan rakennuksen kunnostamiseksi.

Melkoinen summa vero- ja tukieuroja sen sijaan löytyi liikenneympyrän rakentamiseksi Wahlinkadun ja Ahlströminkadun risteykseen. En ole havainnut kyseisessä risteyksessä kertaakaan todellista ruuhkaa.

Kotiseutukeskus Tyyskänhovin taloa, entistä piirilääkärin asuin- ja virkataloa, uhkasi jo purkaminen huonon kunnon vuoksi, kun Varkaus-seura hankki sen omistukseensa ja otti melko suuren lainan talon kunnostamiseen.

Talossa asunut, tunnettu kulttuurisukuun kuulunut piirilääkäri joutui muuttamaan pois Varkaudesta jouduttuaan painostuksen kohteeksi suhtauduttuaan köyhiin ihmisiin liian myötätuntoisesti. Tapaus kertoo karua kieltään paikkakunnan henkisestä ilmapiiristä.

Kannatan ehdotusta, että uusi uimahalli rakennetaan Klubin tyhjentyneelle tontille. Sen valmistuttua nykyinen uimahalli voidaan muuttaa Suomen uimahallimuseoksi.

Uimaliiton tervehdyksen museon vihkiäisiin voinee tuoda Varkauden uimahallissakin harjoitellut huippu-uimari, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Liukkonen (vihr.).

Tampereen työväen uimareiden (TATU) entinen jäsen

Kommentoi