Mielipide: Katto korkealla musiikissa: Varkauden kirkon urut tulevat varmasti soimaan hienosti, jos vain akustiikka on kunnosssa

Varkauden kirkon urkujen remontti on kirjoittajan mukaan ammattitaitoisissa käsissä. Sirpa Ylönen

Kari Rautiainen

Warkauden Lehti uutisoi (7.3.) pääkirkkoa odottavasta urkuremontista. Kirkkoneuvosto valitsi peruskorjauksen tekijäksi Urkurakentamo Veikko Virtasen. Se on johtava kirkkourkujen valmistaja Suomessa. Joten sen puolesta asia on kunnossa.

Kirkon urut tulevat varmasti soimaan hienosti, jos vain akustiikka on kunnosssa. Ettei käy niin että ääni hukkuu seiniin.

Ylen tv1:n Jumalanpalvelus (24.1.) tuli uuden Tikkurilan kirkon vihkimismessusta. Avauksessa kuultiin Suomen oloissa outoa tornikellopeliä eli carillon. Kirkko Vantaalla sivuston mukaan carillon (ei siis carillo, se punainen juoma) on eri sävelkorkeuksille viritetyistä kelloista koostuva soitin.

Kellopeliä soitetaan käsin ja jaloin soittopöydän avulla. Keski-Euroopassa tornikellopelejä on runsaasti, mutta suomalaiseen äänimaisemaan Tikkurilan kirkon kellopeli on tuonut jotakin aivan uutta.

Kirkon tornikellopeli koostuu 31 kellosta ja sillä voi soittaa miltei millaista musiikkia tahansa. Kellot sijaitsevat kirkossa tornin sijaan kellohuoneessa.

Jumalanpalveluksessa tuli ensimmäisenä kuin mallista traditionaalinen Konevitsan kirkonkellot jonka Piirpauke-yhtye teki tunnetuksi vuonna 1975. Uudessa kirkossa on Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy:n rakentamat urut. Siis sama joka peruskorjaa Varkauden pääkirkon urut.

Tikkurilan seurakunnan kanttori Samppa Laakso sanoo, että kirkon uudet urut eivät asetu esteeksi jos vihkipari toivoo Darth Waderin teemaa eli Imperiumin marssia Tähtien sodan tunnusmusiikista häämarssiksi. Internetin hakuetsintä tuotti seuraavia tuloksia krkkohäissä soitettavasta musiikista. Ennen kieltäydyttiin soittamasta Prinsessa Ruususen häämarssia.

Nyt perinteisten marssien ohella toivotaan usein elokuvamusiikkia. Yksi suosituimmista on Toivo Kuulan säveltämä Häämarssi, joka on ensimmäinen varta vasten häämarssiksi sävelletty teos. Muita suosittuja ovat Mendelssohnin Häämarssi sekä Melartinin Juhlamarssi. Häämusiikkia on ollut myös Peltoniemen Hintriikan surumarssi sekä Albinonin Adagio. Edelliset ovat lähempänä hautajaismusiikkia ja surumusiikkia.

Suosittuja häämarssitoiveita on muitakin. Kuten Antti Tuiskun Hyökyaalto ja tietysti Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija. Coldplayn Paradise toimii todella komeasti. Kevyen musiikin puolelta löytyy paljon muitakin esimerkkejä käytävällä kävelylle.

Jotain pitäisi valita myös kirkosta poistumisen aikana soitettavaksi. Siihen sopii esimerkiksi hienosti Marko Hakanpään oma sävellys Trumpettisävelmä. Tässä sävelmässä pitää kirkon urkujen ja akustiikan olla kunnossa.

Kommentoi