Mielipide | Korona on osoittanut, että kriisinsietokykymme on heikko

Suomalaiset ovat suurimmaksi osaksi eläneet vuoden lähes normaalitilassa. Mualla Euroopassa on ollut hyvinkin rajuja kieltoja ja määräyksiä jo vuoden.

Siihen nähden en käsitä, miten suomalaiset kokevat itseään rajoitettavan? Miten? Maskipakkoakaan ei ole, vain vahva suositus.

Hallitus ilmoitti (8.3.2021) kolmen viikon sulkutilasta, joka vastaa muualla käytettävää lockdown-ilmaisua. Suomessa ”lockdown”-ilmausta ei voi edes käyttää.

Ero muuhun Eurooppaan on häkellyttävä: muualla on ollut rajuja ulkonaliikkumiskieltoja kuukausien ajan, Italiassa, Saksassa, Espanjassa esimerkiksi. Ja ehdoton maskipakko julkisissa tiloissa tai napsahtaa noin 150 euron sakko.

Kuulen kyllä ihmisten puhuvan: ”Käymme marketeissa harvemmin ja käytämme maskia.” Samat henkilöt ravaavat pitkin poikin kyliä jopa iäkkäiden tai riskiryhmiin kuuluvien sukulaisten luona ja itsellään käy vieraita aivan surutta. Änkeävät samaan autoon kolmen eri huushollin porukan kanssa.

Kaikki tuo on esimerkiksi Saksassa tälläkin hetkellä täysin kiellettyä. Saksassa talouden ulkopuolelta saa tulla yksi ulkopuolinen henkilö asuntoon. Jos määräystä rikkoo, on luvassa sakko.

En käsitä, miten suomalaiset kokevat itseään rajoitettavan?

Hallitus, THL sekä STM suunnittelevat pahimmille alueille ulkonaliikkumiskieltoa, jos sulkuaika ei hillitse koronatartuntojen leviämistä. Puhutaan, että samaan talouteen kuuluvat saavat ulkoilla keskenään.

Onko nyt niin, ettei laissamme olekaan kohtaa, jolla ihmisten kotia, tai ketä ja kuinka paljon, saat kutsua kotiisi väkeä ei voidakaan olemassaolevilla laeilla rajoittaa?

Ulkonaliikkumiskiellon ohessa puhutaan, että samaan talouteen kuuluvien ulkoilu yhdessä on sallittua, muttei puhuta, saako sinne kotiin ängätä esimerkiksi lasten kaverit ja monesta eri taloudesta? Tai saako niitä pirskeitä pitää 10 eri taloudesta tulevan väen kanssa?

Pääsiäisloma on tulossa hiihtolomien jälkeen, eli ei lupaa hyvää, sillä matkustelua ja kyläilyä on luvassa.

Eri instanssit eivät tiedä, kenen vastuulle mikäkin asia kuuluu ja sitten sättivät toisiaan. Se on hyvin turhauttavaa seurattavaa. Ja se toinen toistensa syyttely vie olennaisilta asioilta aikaa ja voimavaroja, sellaiseen ei nyt pitäisi olla varaa.

Suomen ja suomalaisten kriisinsietokyky on nyt testattu ja keveäksi havaittu! Suomalaisten kyky sietää rajoituksia on surkuhupaisaa – kuin pikkulasten joutavaa narinaa.

Maskin käyttö julkisilla paikoilla muiden suojaamiseksi ei ole kyllä minkäänlainen rajoitus. Jos henkilö niin kokee, on itsekkyys käsittämätöntä luokkaa.

Maskien hintakaan ei voi olla este. Kirurgisia maskeja saa 50 kappaletta alle kaljakorin hinnan.

Suomessa THL ilmoittaa, että rokotettuja on (10.3.2021) 513 634 henkilöä eli 9,2 prosenttia väestöä, yhdellä rokotteella. Todellinen rokotettujen määrä on edelleen vain 1,5 prosenttia väestöstä. Nämä henkilöt ovat saaneet molemmat rokoteannokset. Tämä määrä väestöstä on 85 020 henkilöä.

Miksi näitä asiota ei kerrota selvästi uutisissa?

Anniskeluravintolat narisevat aukioloajoista ja penäävät todisteita, että anniskeluravintola olisi tartuntapaikka. Kuinka se ei sitä olisi, kun ei sisääntulijoilta oteta ylös henkilötietoja, kuten Saksassa on tehty jo vuoden ajan. Pysyykö päihtynyt henkilö omalla paikallaan, onko sen valvontaa Suomessa? Maskit? Turvavälit päihtyneillä henkilöillä?

Se hyvä, minkä epäitsekkäät poliitikot ja päättäjät sotien jälkeen loivat, on romutettu itsekkyyden alttarilla, kunhan vai joku on hyötynyt henkilökohtaisesti.

Valokuvaaja/Designer