Pääkirjoitus: Ilkivallasta voi joutua kiinni ja varsin mittaviin korvausvastuisiin

Varkautelainen nuori sai ison laskun ajattelemattomasta käytöksestä. Poika rikkoi kivillä koulun ikkunoita niin paljon, että hän aiheutti Varkauden kaupungille lähes 18 400 euron vahingot. Hinta muodostui rikottujen ikkunalasien ja sälekaihtimien korjauksista. Käräjäoikeus ei suostunut asian sovitteluun vaan oli sitä mieltä, ettei 16-vuotiaalle ei voi tulla yllätyksenä, että useiden ikkunoiden korjaamisesta aiheutuu merkittävä taloudellinen vahinko. Ison laskun lisäksi nuorukainen tuomittiin kahden kuukauden ehdolliseen ja yli vuoden valvontaan.

Varkauden kaupunki on kärsinyt jatkuvasta ilkivallasta viime vuosina. Koulurakennukset, leikkipuistot, uimarantojen rakennukset, liikennemerkit ja monet muut rakennukset ja rakennelmat ovat olleet tihutöiden kohteena. Vaikka ilkivalta voi tuntua nuorten mielestä harmittomalta pikkuasialta, sitä se ei ole. Varkauden kaupungille paikkojen siivoaminen ja korjaaminen on maksanut kymmeniä ja taas kymmeniä tuhansia euroja.

Tuore oikeudenkäynti todistaa, että ilkivallasta voi joutua kiinni ja siitä voi joutua varsin mittaviin korvausvastuisiin ja rangaistukseen. Varkauden kaupungin linja on nykyisin tehdä ilkivallasta rikosilmoituksia, ja se tietää, että virkavalta yrittää saada tekijöitä kiinni. On täysin mahdollista, että hölmöyksien takana on yksittäisiä nuoria, joiden hölmön hommat pitäisi saada loppumaan.

Jatkuva ilkivalta tuo yhä enemmän valvontakameroita ja vartiointia julkisiin kohteisiin. Vähitellen se saa myös harkitsemaan, kuinka isoja rahoja kannattaa investoida kaikille avoimien lähiliikuntapaikkojen ja leikkipuistojen välineisiin. On hyvin valitettavaa, jos tällaisia investointeja pitää karttaa ilkivallan vuoksi.

Kommentoi