Pääkirjoitus Mistä tulee säästöä organisaatiouudistuksessa?

Varkauden kaupunginhallitus ja myöhemmin valtuusto saavat punnittavakseen organisaatiouudistuksen, joka laittaa poliittista päätöksentekoa hieman uuteen asentoon. Osittain kysymys on siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät näillä näkymin Pohjois-Savon maakunnan hoitoon vuonna 2023. Uudenlaisella päätöksentekomallilla varaudutaan uuteen tilanteeseen.

Tekninen lautakunta säilyy uudistusesityksessä ennallaan (WL 13.3.). Sen sijaan nykyinen liikunta- ja vapaa-aikalautakunta siirtyy historiaan. Sinne se kuuluukin. Lautakunnan tehtäväkenttä on jäänyt hyvin rajalliseksi, ja sellaiseen on enää vaikeaa nähdä tarvetta.

Poliittisen tahdon mukaisesti esityksessä on edelleen kaksi lautakuntaa: kasvun ja oppimisen lautakunta, joka ottaisi hoitaakseen kaikki koulutukseen ja varhaiskasvatukseen liittyvät asiat sekä hyvinvoinnin edistämisen lautakunta, jolle kuuluvat liikunta, kulttuuri, nuorisopalvelut, kirjasto ja museot.

Viisautta olisi harkita vielä kerran, mahtuisivatko kaikki sivistys- ja vapaa-ajan asiat yhden lautakunnan ja jaoston alle. Jos tehokkuutta ja kustannussäästöjä halutaan, niitä myös tästä olisi mahdollista saada. Äkkiseltään esityksestä ei löydä ratkaisuja, jotka säästäisivät rahaa ja sekin lienee ollut uudistuksen tavoitteena.

Surullisen kuuluisa kaupunginhallituksen konsernijaosto saa mennä, ja elinkeinoasioita hoitaa jatkossa hallitus suoraan. Tältäkään osin organisaatio ei kevene vaan tilalle on tulossa elinvoimajaosto, jonka tehtäväkenttään kuuluvat muun muassa kaava-asiat, työllistämisasiat, hankinnat ja erilaiset avustukset.

Tärkeää on huolehtia, että jaosten asioiden käsittelyssä pelaavat samanlaiset julkisuusperiaatteet kuin lautakuntien, ja asiat tulevat jo valmisteluvaiheessa myös kaupunkilaisten arvioitaviksi.