Päätoimittajalta Sari Ristamäki: Kyllä näistä vielä hyvät ja jännät vaalit tulee

Sari Ristamäki Sari Ristamäki
Sari Ristamäki

Sari Ristamäki

Demareilla on paljon puolustettavaa kuntavaaleissa Varkaudessa. Viime vaaleissa ryhmä valtasi valtuustosta komeat 20 paikkaa. Voittoa korostaa, etteivät vuoden 2017 kuntavaalit olleet valtakunnallisesti erityistä juhlaa SDP:lle.

Demareiden niskaan hengittää vanha tuttu sapelikalisuttelun kumppani kokoomus, joka sekin sai viimeksi vaalivoiton ja nosti valtuutettujensa määrän kymmeneen.

Molempien hyvää vaalimenestystä osin selittää, että kristillisdemokraattien potku jonkinlaisena protestina päättyi ja ryhmästä loikkasi useampia mukavien äänimäärien kerääjiä sekä demareihin että kokoomukseen.

KD:n paikat putosivat viimeksi seitsemästä kahteen. Pienenä ryhmänä puolue taitaa Varkauden valtuustossa jatkaa näistäkin vaaleista.

Mittaa isoista aikoo nousta ottamaan perussuomalaiset, jotka tahtovat osansa valtakunnallisista myötätuulen puhureista. Perussuomalaiset kutistui viime vaaleissa vain kahden valtuutetun ryhmäksi. Nyt ehdokkaita on jo tässä vaiheessa saman verran kuin kokoomuksella ja vasemmistoliitolla.

Viime vaalien äänikuningas oli Kari Rajamäki. Pitkäaikaiseen kansanedustajaan, ammattipoliitikkoon on luotettu laajasti ja todennäköisesti on paljon heitä, jotka ovat antaneet äänensä Rajamäelle vaaleista toiseen.

Luottamus on avain vaalimenestykseen: oli se sitten kasvanut missä hommissa tahansa.

Äänikuningatar Katja Saraketo oli toinen ääripää. Saraketo oli hyvin epäpoliittinen ensikertalainen, joka oli koonnut tunnettuutensa ja luottamuksensa päihdetyössä, nuorkauppakamarissa, zonta-naisissa ja monenmoisissa muissa touhuissa, jotka ovat olleet vuosien varrella aktiivista tekijää vailla.

Asetelmassa tiivistyy kuntavaalien hienous. Kuntavaalit ovat henkilövaalit, joissa voi pärjätä varsin monenlaisella taustalla ja toiminnalla.

Aina vaalien jälkeen mukavia äänipotteja koonneet kiittelevät luottamuksesta ja hyvästä syystä. Luottamus on avain menestykseen, oli se sitten kasvanut missä hommissa tahansa.

Rajamäen luopuminen ja Sarakedon muutto pois Varkaudesta tietää, että kesäkuun vaalien äänikuninkaana ja äänikuningattarena juhlitaan toista miestä ja toista naista. Pelkästään heiltä jää jakoon noin 1 200 ääntä. Se on paljon, sillä viimeinen demari päätyi viimeksi valtuustoon vain 45 äänellä.

Kuntavaalien siirto kesäkuuhun oli viisas päätös. Se olisi pitänyt tehdä jo viikkoja sitten.

Varkauden ehdokasmäärä on suurempi kuin vaalipäälliköiden etukäteissurkutteluista olisi voinut päätellä. Ehdokaslistat ovat varsin monipuoliset, ja niitä on aikaa rakentaa vielä monipuolisemmaksi toukokuuhun saakka.

Kyllä näistä vielä hyvät ja jännät vaalit tulee.

Herkulliset asetelmat voi pilata vain korona, ja siksi puolueiden pitää saada draivia kamppailuun paikallisesti. Äänestäjille pitää antaa syitä kulkea vaaliuurnille.

Warkauden Lehti auttaa tässä parhaansa mukaan. Kuntavaali-juttujen sarja lähtee ensi viikolla liikkeelle ja vaalikone aukeaa. Kolumneja emme enää kuntavaaliehdokkailta ota mutta mielipidepalstat ovat avoinna ehdokkaille niin kuin ennenkin aina viimeiselle vaaliviikolle saakka.

Kommentoi