Onko huomenna pouta?

Ari-Pekka Isoniemi

Onko huomenna pouta?

– En katso sitä sen tähden, koska on parempi, että se on huomenna yllätys.

Jos silmiäni olisi kuvattu emojilla, tuon vastauksen kohdalla ne olisivat olleet hämmästyksestä pyöreät. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että huomisen sään yllätyksellisyyden voi kääntää myös positiiviseksi mysteeriksi. Tyttäreni ei opiskele filosofiaa, vaikka joskus voisi niin luulla.

Talvilomalla huomisen sää kiinnostaa. Harva toivoo kovaa tuulta ja poikittain satavaa, posket palelluttavaa jääpiiskaa, kun voidellut sukset odottavat seuraavan päivän hankiaisia ja järvelle suuntautuvaa hiihtoretkeä.

Makkara ja nuotiokahvit maistuvat paremmalle, kun aurinko lämmittää retkeilijää järven selälle avautuvalla laavulla. Helmikuun lumisateet riittävät meille molemmille: Saimaan maisemasta lumoutuneelle ihmiselle ja pesäkinosta etsivälle norpalle.

– En katso sitä sen tähden, koska on parempi, että se on huomenna yllätys.

Koronarajoituksia tulee ja menee, tulkinnat vaihtuvat päivittäin, rokotukset eivät lähde tehokkaasti käyntiin ja valtion velka kasvaa.

Tyttäreni ajatus voisi helpottaa niissä tapauksissa, kun tieto lisää tuskaa. Tänä talvena on riittänyt aurattavaa.

Voisin luulla, että teiden auraajat nukkuisivat paremmin, jos jättäisivät illalla katsomatta lähituntien ja seuraavan päivän sään. Liittymien kohdilla asuvat heräisivät kerrankin tilanteeseen, jossa oman kotitalon kohdalle ei ollutkaan jäänyt lumivallia.

Entäpä jos Sanna Marin ja Markku Tervahauta haluaisivat uusimmat tartuntaluvut vasta huomenna? Kansalaisia voisi helpottaa tieto, jossa Suomen hallitus ja THL palaavat asiaan vasta ensi viikolla.

– En katso sitä sen tähden, koska on parempi, että se on huomenna yllätys.

Moni asia olisi paremmin, jos olisin jättänyt kokonaisuudessaan katsomatta. Useimmiten ihminen on kuitenkin sellainen, että haluaa katsoa heti ja maailma on täynnä tietoa.

Positiivisesta elämänasenteesta huolimatta jotkut asiat alkavat ottamaan niin sanotusti kupoliin, vaikka ne eivät suoranaisesti omaan elämään vaikuttaisikaan. Koronan aikana näitä tilanteita tulee vastaan päivittäin.

Epäjohdonmukaisuus syö lopputulosta, oli sitten kyse koronarajoituksista tai lasten kasvatuksesta.

Kaupat ovat täynnä asiakkaita ja maskien käyttö on moninaista. Samaan aikaan abiturienteilta kielletään penkkariajelut, kun teiden varsille saattaa kerääntyä läheisiä.

Jääkiekkoa pelataan tyhjille katsomoille ja seurat ovat kassakriisissä. Samaan aikaan valtio tukee puolella miljoonalla eurolla venäläisomistuksessa olevaa Jokerien KHL-joukkuetta.

Koronarajoituksia tulee ja menee, tulkinnat vaihtuvat päivittäin, rokotukset eivät lähde tehokkaasti käyntiin ja valtion velka kasvaa. Samaan aikaan presidentti Niinistön esittämä koronanyrkki loistaa edelleen poissaolollaan.

Onko huomenna pouta? Tarkistin tilanteen, koska on parempi, että se ei ole huomenna yllätys. Itä-Suomen talvilomaviikkoa vietetään parhaimpaan aikaan ja sääennusteet näyttävät suorastaan erinomaisilta.

Todennäköisesti saamme nauttia auringosta ja liukkaista hiihtokeleistä. Vuodet eivät ole veljeksiä: viime vuonna talvilomalla liukasteltiin ainoastaan luistellen.

Kirjoittaja on Leppävirran Leppäkertun koulun rehtori.

Kommentoi