Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Taatusti kansainvälinen: Varkauden verkostot ovat maailmalla ja Varkaus on syvästi mukana globalisaatiossa

Tampereen yliopiston aluekehityksen tutkija Sami Sopanen todistaa vanhan totuuden. Sopanen on lähtöisin Savonlinnasta mutta myöntää, ettei ennen tutkimustyötään tiennyt naapurikaupungista Varkaudesta juuri muuta kuin metsäteollisuuden (WL 4.3.). Se ei ole ollenkaan ihme: Sumitomon, Andritzin, AFT:n ja niiden alihankkijoiden muodostama energiateollisuuden kokonaisuus ei aina näy, koska se toimii maailmanlaajuisesti, ohi maakunnallisen ja kansallisen tason. Varkauden verkostot ovat maailmalla ja Varkaus on syvästi mukana globalisaatiossa, sanoo tutkija Sami Sopanen.

Varkautta on tutkittu viime vuosina paljon. Toivottavasti tutkimustieto auttaa muokkaamaan vanhentuneita käsityksiä. Ryhmä Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden tutkijoita perehtyi varkautelaisten elämään vuosina 2016–2017. Heidän tutkimuksensa osoitti, että varkautelaiset ovat tyypillisesti tyytyväisiä työhönsä, sosiaalisiin suhteisiinsa ja elämäänsä muutenkin. Sami Sopasen tutkimus taas osoittaa, että Varkauden alueen moottori on yritysten innovatiivisuus. Varkaudessa on totuttu kriiseissä katsomaan eteenpäin, ja yritykset ovat kehittäneet tuotteita, jotka vastaavat uusiin tarpeisiin.

Juuri näin on tapahtunut Varkaudessa Stora Enson tehtailla, joka nojaa nyt kartonkiin, selluun ja viilupuuhun. Sumitomo on mukana muun muassa jätevoimalabisneksessä ja on mukana kehittämässä uusiutuvan energian liiketoimintaa, Andritz on löytänyt merkittävää markkinarakoa, kun metsäteollisuus on investoinut maailmalla jättiläismäisiin biotuotetehtaisiin.

Mielenkiintoista on nähdä, millaiseksi muodostuu Jyväskylän yliopiston ja Varkauden museoiden yhteishanke teollisuuden historiasta, jossa myös on keskiössä varkautelaisen teollisuuden osaaminen.

Toivottavasti tutkimustieto auttaa muokkaamaan vanhentuneita käsityksiä .