Pääkirjoitus: Vielä ehtii ehdolle: Hyvät ehdokkaat houkuttelevat kuntalaiset äänestämään

Vajaan viikon kuluttua tiedämme, ketkä ovat ehdolla kevään kuntavaaleissa Varkauden seudun kunnissa. Ehdokasasettelu päättyy ensi viikon tiistaina 9. maaliskuuta. Viimeistään silloin voi julistaa vaalikamppailun alkaneeksi.

On hyvin harmillista, että korona leimaa pahasti vaaleja. Koronavuoden aikana on ollut myös sellaisia ajanjaksoja, kun virus on ollut rauhallinen. Nyt se näyttää voimaansa erityisesti Uudellamaalla. Vaikka on epätodennäköistä, että kuntavaaleja enää perutaan, se mahdollisuus on yhä olemassa. On selvää, että epävarmuus heijastuu vaalityöhön.

Jos joku vielä empii ratkaisevaa askelta, kannattaa rohkaista mielensä ja lähteä ehdokkaaksi. Kuntapolitiikka on ehdottomasti hyvin tärkeää työtä. Ehkä pitäisi sanoa tärkeä harrastus, sillä kuntapolitiikkaan ei kenenkään kannata vaatimattomien kokouspalkkioiden vuoksi lähteä. Jos asioihin perehtyy kunnolla, tuntiliksa ei iso ole. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on silti parhaimmillaan kuntien valtuustoissa, koska valtuutettuna pääsee perehtymään ja vaikuttamaan tuttuihin, oman kuntansa ja elinpiirinsä asioihin.

Sanotaan, ettei yksittäinen valtuutettu pääse vaikuttamaan asioihin. Kyllä varmasti pääsee, jos on perusteltuja mielipiteitä ja saa suunsa auki valtuustoryhmässään ja lautakuntatyössä. Parhaimmillaan päätöksenteko on hyvää tiimityötä. Vaikutusvaltaiseksi kuntavaltuutetuksi voi kasvaa ja kehittyä, eikä kukaan ole sellainen valmiiksi.

Ehdokkaita tarvitaan nyt kipeästi, sillä hyvät ehdokkaat houkuttelevat kuntalaiset äänestämään. Ehdokkaaksi tarvitaan kaikenikäisiä, naisia ja miehiä, eri elämäntilanteessa olevia, eri ammateissa toimivia. Paras valtuusto on sellainen, joka tuntee nahoissaan monenlaisten kuntalaisten tarpeet ja huolet.

Kommentoi