Pääkirjoitus 27.2.2021: Kun Varkauden ja Joroisten terveyspalvelut ovat yhteiset ja Joroinen kuuluu Pohjois-Savoon, maalaisjärjen mukaan sen pitäisi pystyä kulkemaan pohjoissavolaisten rajoitusten mukaan

Essoten hoitohenkilökunta työskentelee Covid 19 -viruksen takia poikkeusoloissa jo toista vuotta. Taru Hokkanen

Essoten alue siirtyi koronapandemiassa kiihtymisvaiheeseen. Tämä tietää, että Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella otetaan käyttöön entistä tiukemmat koronarajoitukset. Koronanyrkki suosittelee, että kokoontumiset rajoitetaan enintään 10 henkilöön ja aikuisten harrastustoiminta laitetaan katkolle. Koska Essoten ei tulkita olevan maan hallituksen määrittelemällä koronan kakkostasolla, peruskoulujen lähiopetus turvataan ainakin vielä.

Vaikka Joroisten kunta kuuluu nykyisin Pohjois-Savoon, kunta on yhä Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä. Näin Joroisten kunnalle jää käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi noudattaa Essoten koronaohjeistuksia. Kun korona on useampaan otteeseen näyttänyt voimaansa Mikkelin seudulla ja myös Pieksämäellä, on käynyt jo monesti niin, että Joroisissa on ollut tiukemmat koronarajoitukset kuin Varkaudessa. Ihmisten on tätä vaikeaa ymmärtää.

Naapurukset Varkaus ja Joroinen ovat tähän asti saaneet hallittua koronatilanteen kaiken kaikkiaan hyvin. Kun Varkauden ja Joroisten terveyspalvelut ovat yhteiset ja Joroinen kuuluu Pohjois-Savoon, maalaisjärjen mukaan sen pitäisi pystyä kulkemaan pohjoissavolaisten rajoitusten mukaan. Kunnan linja jättää toinen jalka roikkumaan Etelä-Savoon toimii koronapandemiassa huonosti.

On todennäköistä, että koronatilanne heikkenee Joroisissa, jos se heikkenee Varkaudessa ja toisinpäin. Toivottavasti niin ei käy. Mutta jos kävisi, kuntalaisten olisi helpompi ymmärtää, miksi tiukkoihin rajoituksiin pitää turvautua. Rajoitukset olisivat yhtenevät yhteisellä työssäkäynti- ja asiointialueella.

Toki on mahdollista, että Pohjois-Savo voi päätyä tiukkoihin rajoituksiin, jos koronatilanne pahenee Kuopiossa. Silloinkin tilanne olisi ehkä joroislaisille helpompi mieltää, koska Joroinen on nyt Pohjois-Savoa.

Jos koronatilanne pahenee Varkaudessa, se pahenee Joroisissa ja toisinpäin.

Kommentoi