Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miten Varkaudesta saa pyöräilykaupungin?

Suurin ongelmahan tuossa Varkauden kevyen liikenteen väylien talvikunnossapidossa näyttää tulevan, kun auraukset jäävät väliin ja jalankulkijat saavat poukkoilla, miten tahtovat väylillä ja näin tampata koko väylän epätasaiseksi mukulakaduksi.

Pyörät, pyörätuolit, rollaattorit, rattaat, lastenvaunut ja pyöräpotkurit eivät näin ollen rullaa enää kevyesti eteenpäin. Siksi on tärkeää, että väylät puhdistetaan aina jossain vaiheessa myös pienemmänkin lumisateen jälkeen.

Nyt kun kaupunkimme on liittymässä Pyöräilykuntien verkostoon, niin tämäkin puoltaisi kevyen liikenteen väyliä, joissa pyörätie ja jalkakäytävä ovat rinnakkain. Tällöin pyöräväylä pysyisi helpommin tasaisena. Se olisi myös turvallisempaan ja selkeämpää niin kävelijöille, kuin pyöräilijöillekin.

Olisiko tulevaisuudessa tähän mahdollista ainakin niin sanotuilla pitkän matkan väylillä eri kaupunginosien välillä siirtyä? Asiaa voisi vaikka hoitaa yhdessä ely-keskuksen kanssa.

Pyöräilykuntien verkoston päätavoitehan on pyöräilyn ja kävelyn lisääminen kestävinä liikennemuotoina ja arkiliikuntana. Tällöin erityisesti kaupungin, sekä myös ely-keskuksen on tulevaisuudessa panostettava lisää kevyen liikenteen väylien talvikunnossapitoon ja käytettävä muun muassa renkaille ystävällistä hiekoitusmateriaalia.

Lisäksi kesällä ja keväällä on panostettava esimerkiksi lasisirujen, sapelisepelin ja sohjon nopeaan poistoon väyliltä.

”Pyöräilykuntien verkosto haluaa laadukkaat ja turvalliset pyöräilyolosuhteet kaikille, kaksinkertaistaa pyöräilyn määrän Suomessa, vahvistaa pyöräilyn edistäjien ja pyöräilijöiden yhteisöä.” Tässäpä on hyvä lähitulevaisuuden tavoite Varkauden kaupungille!

Esimerkiksi Kämärin siltojen läpivieminen väkisin ja rakentaminen ei valitettavasti ole pyöräilyä kaupungissamme edistävä hanke. Tärkeämpää olisi käyttää nekin miljoonat eurot jo olemassa olevien väylien kehittämiseen ja kunnossapitoon.

Varkautelainen pyöräilijä