Mielipide | Ensilumenlatu tykkilumella tai varastoidulla lumella ei ole mielestäni järkevää Varkaudessa

Minulla on tätä kirjoittaessa hiihtokilometrejä näillä lumilla noin 1100 ja väitän, ettei kaupungista löydy montaa muuta henkilöä, jotka ovat hiihtäneet vuonna 2021 tähän mennessä joka päivä. Tämän vuoksi pidän itseäni oikeutettuna ottamaan kantaa asiaan.

Ensilumenlatu tykkilumella tai varastoidulla lumella ei ole mielestäni järkevää Varkaudessa. Se on iso satsaus ja aina se on jostain pois.

Varastoidun lumen osata on iso riski, että ilo jää hyvin lyhytaikaiseksi. Helposti käy niin, että lumi innoissaan levitetään hiihtäjien käyttöön ensimmäisillä pakkasilla lokakuussa ja kahden viikon hiihdon jälkeen alkaa marraskuiset vesisateet ja ilo on menetetty muutamassa päivässä.

Tykkilumen osalta teko on kallista ja suosittelen sen satsauksen kohdistamista laskettelurinteen tarpeeseen.

Siihen pitää panostaa, että kun lunta taivaalta on tullut, saadaan ensimmäiset ladut mahdollisimman vähällä lumella meidän hiihtäjien käyttöön.

Lisäksi tulee panostaa siihen, että talvella laduista pidetään huolta. Latujen hoito sellaisiin käsiin (ja sellaisin sopimuksin), että hoitajat rakastavat latujaan.

K un lunta taivaalta on tullut, ladut pitäisi saada mahdollisimman vähällä lumella hiihtäjien käyttöön .

Luonnon lumesta tehtävien ”vähänlumenlatujen” suhteen minulla on kaksi ajatusta. Kaupungin tulee kehittää edelleen yhteistyössä moottoriurheilukeskuksen kanssa sitä, että keskukselle saadaan (kuten on nyt viime vuosina loistavasti saatu) hiihto-olosuhteet entistäkin paremmin heti, kun lunta taivaalta näyttäytyy.

Toinen kehityskohde on mielestäni profiililtaan kaikille sopiva Käpykankaan pururata. Siitä pohja niin tasaiseksi, että vähäinen lumimäärä riittää. Lisäksi panostaminen ko. ladun huoltoon heti ensihiutaleista lähtien ja hoito ammattilaisten käsiin (tampataan lumi kiinni heti kun mahdollista).

Puut pois ladun molemmin puolin 5–10 metrin matkalta, että lumi pääsee satamaan ladulle ja lisäksi keväästä hiihtokelit jatkuvat pidempään, kun ei roskaannu niin pahasti.

Me hätäisimmät voimme käydä lokakuusta alkaen esimerkiksi Leppävirran ”putkessa” päästämässä pahimmat höyryt.

Kun hiihto on kuitenkin ensisijaisesti ulkoliikuntaa, on 1,5 tunnin matkan päässä Kontiolahdella joka syksy täydellinen olosuhde, johon kyllä hiihtoniilo jaksaa muutaman kerran syksyssä ajella odotellessaan ensilunta speedwayradalle ja Käppärille.

Nähdään laduilla!