Pääkirjoitus 25.2.2021: Osa Kangaslammin koulun oppilaiden vanhemmista saattaa tuntea, että lasten koulumatka kulkee väärään suuntaan

Kangaslammin koululla on mielenkiintoinen tilanne. Varkauden kaupunginvaltuusto on tehnyt aikoinaan päätöksen, että Kangaslammin koulu ei avaa enää oviaan syksyllä 2025, jos esiopetuksen ja perusopetuksen oppilasmäärä ei ylitä 25 oppilasta. Jokunen aika sitten tuoreimmassa kouluverkkotyöryhmän puntaroinnissa puhuttiinkin vaihtoehtona jo ensi vuoden syksystä.

Ajatuksen takana eivät ole ilkeät kunnanisät vaan Harjurannan, Härmäniemen ja Joutsenniemen alueen oppilaiden huoltajien toive, että heidän lastensa lähikouluksi tulisi Könönpellon koulu. Jos kaupunki vastaa toiveeseen, Kangaslammin koulun oppilasmäärä putoaa nopeammin kuin ennusteissa sanotaan, jopa 14 oppilaaseen jo ensi vuoden syksyllä. Harjurannan alueen vanhemmat ovat tehneet jopa aloitteen koulupiirin rajan siirtämisestä ja kirjeen on allekirjoittanut kahdeksan perhettä (WL 25.2.).

Kangaslammin kyläyhdistys kannattaa aikataulua, jonka valtuusto on vahvistanut aiemmin. Yhdistys myös toivoo, että Kangaslammin kyläkoulusta alettaisiin kehittää luovuttamisen sijaan. Kyläaktiivit unelmoivat luontokoulusta (WL 25.2.). Toki on myös lasten huoltajia, jotka puhuvat ponnekkaasti idyllisen kyläkoulun puolesta.

Toive Könönpellon koulusta on todennäköisesti hyvin käytännönläheinen. Jos isän tai äidin työpaikka on Varkaudessa, koulu osuu mukavasti matkan varrelle ja samalla saattavat helpottua muutkin kuljetukset. Tällaisissa tapauksissa vanhemmat saattavat tuntea, että lasten koulumatka kulkee ikään kuin väärään suuntaan.

Kangaslammin liitoksesta Varkauteen on jo aikaa. Kangaslammin koulusta on tullut jonkinlainen symboli sille, ettei Varkaus vie kaikkia palveluja maaseutumaisesta kaupunginosastaan. Päättäjät ovat vaikean ja yllättävän ratkaisun edessä, kun iso osa kyläläisistä uhkaa laittaa koulun oven säppiin itse.

Kommentoi