Pääkirjoitus Hyvä on miettiä, olisiko ensilumen ladun hinta pois muista liikuntapalveluista

Varkauden seudulla vietetään pitkää ja varsin runsaslumista talvea, joka on hellinyt monin tavoin hiihtäjiä. Ladut saatiin aikaisin. Hiihtokaudesta on tulossa pitkä, jollei kevät pääse yllättämään samaan tapaan kuin vanhanajan kunnon talvi pääsi. Poliitikot kuitenkin tähyävät tuleviin talviin ja 13 valtuutettua tahtoi aloitteessa, että ensilumen ladun kustannukset Vattuvuoren alueelle selvitettäisiin.

Varkauden liikuntapalvelut eivät asiasta innostu, jolleivät määrärahat kasva. Latu maksaa arvion mukaan 20 000–30 000 euroa kilometriä kohden (WL 21.2.). Jos latu tehtäisiin kauemmaksi kaupunkialueelta, kustannukset nousisivat. Maasto pitäisi olla sellainen, että se soveltuisi kaikentasoisten hiihtäjien käyttöön.

Somekeskusteluissa ensilumen ladut tuottavat voittoa ja hyviä matkailuvetonauloja. Jos niin on, Vatuskin yrittäjän kannattaisi sellainen rakentaa tai Järvisydämen tai Vesileppiksen. Viimeksi mainitulla on ollut yksi hiihtoputkessa, ja se on tainnut tuottaa tappiota.

Esimerkiksi Imatran kaupungille noin kolmen kilometrin ensilumen latu maksaa 130 000 euroa vuodessa ja lipunmyynti kattaa alle puolet kuluista (Uutisvuoksi 14.11.2020). Mikkelissä Rantakylän kahden kilometrin ensilumen ladulle päivälippu maksoi viime syksynä 9 euroa ja kausikortti 88 euroa (Länsi-Savo 13.11.2020).

Ainakin nykytekniikalla, usein varsin lämpimiin ja sateisiin syksyihin ensilumen ladut ovat ylellisyyttä. Toki sellainen olisi hieno lisä Varkauden liikuntapaikkoihin mutta tärkeää on myös kysyä, olisiko raha jostain pois muista liikuntapaikoista. Tai onko alueella oikeasti riittävästi hiihtäjiä, jotka ovat valmiita maksamaan kulut umpeen. Tätä pohtiessa voi huolehtia, että perinteinen latuverkko on kunnossa nyt, kun lunta ja mukavia talvisäitä riittää hiihtolomillekin.