Pääkirjoitus: Kannattaa olla tarkkana, että uusyrityskeskus Wäläkyn palvelut säilyvät vahvoina

Koronapandemia ei juurikaan vaikuttanut innokkuuteen perustaa yrityksiä. Viime vuonna Varkauteen perustettiin 84 yritystä, kun niitä syntyi edellisenä vuonna 83. Joroisiin syntyi kaksi yritystä vähemmän kuin edellisenä vuonna ja Leppävirralle yksi enemmän. Kaikkiaan uusyrityskeskus Wäläkyn alueella perustettiin 179 yritystä, mikä on seitsemän vähemmän kuin vuotta aiemmin (WL 17.2.). Korona kyllä notkautti palvelujen kysyntää keväällä mutta tarve alkoi taas elpyä syksyllä.

On mahdollista, että koronapandemia sai omaa yritystoiminnasta haaveilleita liikkeelle. Näin on käynyt monen muunkin taloudellisen kriisin keskellä. Lomautukset tai työttömäksi jääminen voi olla ratkaiseva sysäys lähteä kokeilemaan omia siipiä.

Moni kuitenkin lähtee liikkeelle varovaisesti: kevytyrittäjyys kiinnostaa yhä enemmän. Jonkinlaiseksi trendiksi on nousemassa myös sivutoiminen yrittäjyys, joka on yksi keino testata yrittämisen arkea ja kantavuutta tai hankkia lisäansioita. Se antaa mahdollisuuksia myös heille, joiden työ on syystä tai toisesta osa-aikaista.

Uusyrityskeskus Wäläkyn neuvontapalvelujen kysyntä putosi hieman, kun Juva jäi pois toiminnasta. On mahdollista, että kunnista putoaa tulevaisuudessa pois myös Heinävesi, joka päätti alkaa ostaa yritysneuvontapalveluja Business Joensuusta ja on maakunnan vaihdon myötä suuntautunut vahvasti Pohjois-Karjalaan.

Kannattaa olla tarkkana, että uusyrityskeskus Wäläkyn palvelut säilyvät vahvoina: palveluille on tarvetta ja neuvontapalvelut ovat tärkeitä, kun ihminen ottaa yleensä yksin ison askeleen. Hienoa kehitystä olisi, jos alue voisi laajentua Pieksämäelle ja palvella näin entistä paremmin Keski-Savon alueella.

Kommentoi