Nimellä Rauno Ylönen: | Havuja, perkele! Ja muita elämään jääneitä hetkiä MM-kisoista Oberstdorfissa

MM-kolumni

Penkkiurheilijoita on jo lämmitelty ampuma- ja alppihiihdon MM-kisoilla ja MM-huuma jatkuu tänään Oberstdorfissa alkavilla maastohiihdon MM-kisoilla.

Oberstdorfissa kilpaillaan nyt mäen, yhdistetyn ja hiihtolajien MM-mitaleista kolmatta kertaa.

1987 Oberstdorfin MM-kisat jäivät elämään Marjo Matikaisen 5 km:n kultamitalihiihdosta, joka survottiin vesikelissä. Ylämäen päälle oli satanut pakkaslunta, joka liimautui Matikaisen Karhu-suksien pohjaan kiivaassa sekuntikamppailussa.

– Havuja, perkele!

Huoltomiehet saivat kuulla kunniansa, kun Yle-kameroiden edessä muutoin sujuvasti hymyillyt Matikainen paljasti todellisen luontonsa 16. helmikuuta 1987 ja nuo kaksi supisuomalaista sanaa tallentuivat ikimuistoisesti Ylen elävään arkistoon.

Käytin suksia saunassa.

Niistä kisoista Suomi sai Matikaisen naisten vitosen kullan lisäksi joukkuemäen maailmanmestaruuden ja kolme hopeaa (Aki Karvonen, Matti Nykänen ja Matikainen 10 km).

Seuraavan kerran Oberstdorf isännöi MM-kisoja 2005 eli 16 vuotta sitten. Lahden vuoden 2001 hemohes-hiihdot olivat takana ja Suomen maastohiihto hivuttautumassa jälleen aallonpohjasta.

Ne kisat olivat Janne Ahosen. Kultaa suurmäestä, hopeaa joukkuemäestä ja pronssia normaalimäestä.

Naishiihtäjistä Lahdessa kärynnyt ja TTK:sta tuttu Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) hiihti 30 km:n perinteisen kisasta hopeaa ja naisten parisprinttiviestistä tuli hopeaa kiitos Pirjo Mannisen ja vieläkin MM-kisajoukkueessa mukana olevan Riitta-Liisa Lassilan (nyk. Roponen).

Näistä 2021 Oberstdorfin MM-kisoista mielenkiintoiset tekee se, että ladulla nähdään myös keski-savolaista väriä. Ei tosin Suomen, vaan Perun yhden miehen MM-joukkueessa.

Jaime Huerta laitteli eilen mese-viestin, että ylämäet ovat pitkiä ja jyrkkiä ja kelit ilmeisen samanlaiset kuin konsanaan Matikaisen Havuja perkele! -aikoihin.

– Onneksi sain Peltoselta täysin uuden vesikelin suksikaluston, joka näyttää toimivan näillä keleillä, Huerta kommentoi maanantain testejään.

Etelä-Suomen lumisen talven takia Heinolan suksitehtaalla paiskitaan pitkiä päiviä, kun hiihtoinnostus on jälleen vallannut pääkaupunkiseudun ja suksien kysyntä on ylittänyt tarjonnan Helsingin hyvin varustelluista urheiluliikkeistä.

– Suksenne ovat valmiit ja noudettavissa, ilmoitti Peltosen suksitehtaan myyntipäällikkö Timo Toikka perjantai-aamuna, kun Huerta oli ajelemassa korona-testiin Kuopioon.

Leppävirran Urheilijoiden puheenjohtaja Jorma Rajakannas lähti suksikuriiriksi ja MM-kisakalusto saatiin kuin saatiinkin Varkauteen Sami Heiskasen Sporttikojootti -liikkeeseen pohjustettavaksi lauantaiaamuna.

Perjantaina uunista tulleet sukset olivat sunnuntaina menossa jo kohti Saksan Oberstdorfia.

– Käytin niitä (suksia) muuten saunassakin Timolassa, Huerta lohkoi.