Näkökulma Markku Kujanpää Talouden tasapainoilua: Varkauden suuret investoinnit on laitettava järjestykseen

Viime keväänä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tokaisi: ”Valtio jakaa ja pankit takaa”. Tällä lauseella hän viittasi siihen, että valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera takaa yrityksille lainaa, jotta ne välttyisivät konkurssilta. Täten haluttiin toimia toisin kuin 1990-luvun alun finanssikriisin aikaan.

Silloin yritys toisensa jälkeen ajautui konkurssiin mahdottomien maksuvaikeuksiensa johdosta. Korot maailmalla olivat korkeat, yli 11 prosenttia. Valtio oli joutunut suuriin maksuvaikeuksiin ja se ei saanut lainaa mistään. Ei mistään. Luotto Suomeen oli olematonta. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) yritti kiertää maailmalla hattu kourassa rahaa keräämässä.

Kun uudet päättäjät aloittivat 1992, niin melkoisia leikkauslistoja he joutuivat ensitöikseen käsittelemään. Virkoja lakkautettiin, lomautuksia, leikkauksia joka sektorilla oli niin paljon, että ensikertalaista aivan hirvitti. Varkauden talous oli tosi tiukoilla. Työttömyys oli yli 25 prosenttia.

Pyyhekumien puolittamisestako täällä valtuustossa päätetään, moni keltanokka saattoi miettiä?

Haastavaa aikaa koko maailmanlaajuisesti elämme nytkin mutta tilanne on aivan toinen. Maailmalla korot ovat nollatasoa ja luotto Suomeen on niin vahvaa, että Suomi saa tällä hetkellä lainaa minkä haluaa ja jopa miinuskorolla!

Kuntien kannalta on hienoa, että niille on luvattu korvata kaikki koronasta aiheutuneet kulut. Varkaus on saanut koronakompensaatiota yhteensä noin 6,6 miljoonaa euroa. Koronasta kuluja on aiheutunut lähes 2 miljoonan euroa ja tuottoja menetetty noin 1 miljoonaa euroa. Muhkealla 3,6 miljoonalla eurolla olikin mukava paikata viime vuodeksi arvioitua 7,7 miljoonan euroa alijäämäistä budjettia.

Varkauden s uuret investoinnit on laitettava järjestykseen.

Lähtökohdat Varkauden tulevilla päättäjillä on pandemian jäljiltä huomattavasti suotuisammat kuin 90- luvun finanssikriisin jälkeen. Tämän hetken työttömyys on 17,3 orpsenttai, vuonna 2019 se oli alimmillaan elokuussa 10,9 prosenttia.

Niinpä kaupunkimme työttömyystavoitteen tulee olla alle 10 prosentta. Näyttää siltä, että suuret irtisanomiset on Varkauden teollisuudessa vältetty ja selvitään ainoastaan lomautuksilla.

Päättäjien ei tarvitse nyt miettiä pyyhekumien puolittamista, vaan pikemminkin kaupunki antaa lukion ja toisen asteen aloittaville opiskelijoille tietokoneet ja oppimateriaalit maksutta käyttöönsä.

Talouden tulevaisuus sen sijaan näyttää edelleen haastavalta. Suuret investoinnit on laitettava järjestykseen.

On rakennettava 2–3 uutta koulua, uimahalli, paloasema, Tehtaan koulun tilaremontti ja taattava konserniyhtiöiden lainoja. Varkaudella on edessään talouden tasapainoilua välttyäkseen käyttömenojen ja peruspalveluiden leikkaamiselta. Minkä haasteen mahdollisesti tuleva sote vielä tuo tullessaan kahden vuoden kuluttua?

Turvaverkko on syytä kutoa niin tiiviiksi, jottei heikompiosaisia putoa joukostamme. Meidän on pidettävä koko Varkaus mukana yhteisessä veneessä.

Näissä talkoissa toivon jokaisen varkautelaisen huolehtivan toisistamme. Näin saamme kokea Varkauden hyväksi ja turvalliseksi paikaksi elää ja asua.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.), kuntavaaliehdokas.