Pääkirjoitus: Vähällä käytöllä olevilla vuokrataloilla on isoja arvoja kunnan taseessa, eikä purkaminenkaan ole nopea ratkaisu

Varkaudessa on pakko purkaa lähivuosien aikana kaksi tai kolme Wartalo Kodit Oy:n omistamaa vuokrakerrostaloa (WL 7.2.). Tuoreessa strategiassa linjataan, miten kaupungin omistama yhtiö yrittää laittaa 60 kiinteistön ja peräti 1 250 asunnon laivaa oikealle kurssille. Ensimmäisinä liipaisimella on raskasta remonttia kaipaavia taloja, joiden asunnoille ei ole kysyntää ja joista on alueella ylitarjontaa.

Väkiluvun laskun myötä vähenee myös asuntojen tarve. Ongelmana on myös, etteivät tarjonta ja kysyntä kohtaa. Wartalon taloissa on paljon suuria, 55–60 neliömetrin kaksioita. Kun varkautelaisista kaksi kolmasosaa asuu yhden hengen taloudessa, isot kaksiot eivät houkuta.

Wartalo Kodit Oy:n taloudelliset huolet eivät todellakaan ole ainutlaatuisia. Väestötappioalueilla kunnat ovat enemmän tai vähemmän lirissä asuntokantansa kanssa. Kierre syvenee, kun asuntoja ei ole varaa remontoida sitä tahtia kuin tarve olisi ja yksityiset vuokranantajat kilpailevat ketterästi markkinoilla.

Joroisissa kehno vuokrataloyhtiöiden taloustilanne kuormittaa tosissaan kuntakonsernin taloutta, ja tilanteesta etsitään ulospääsyä myös siellä. Yksi ongelmista on, että vuokrataloilla ja myös muilla käytöstä poistetuilla kiinteistöillä on isoja arvoja kunnan taseessa, eikä purkaminenkaan ole helppo tai nopea ratkaisu.

Jos kunnallista vuokra-asuntokantaa ei kyetä uudistamaan ja huolehtimaan peruskorjauksista, vaikeudet syvenevät. Wartalo Kodit Oy:n tehtävä on keskeinen, jotta jokaiselle kaupunkilaiselle kyetään turvaamaan koti ja esimerkiksi ikääntyvien tarpeita kyetään täyttämään. Olisi myös huolehdittava, että tarjolla on hyvällä sijainnilla hyvätasoisia vuokra-asuntoja, jotka kiinnostavat kaupunkiin muuttavia. Ajatukset puurakentamisesta kuulostavat tässä suhteessa hyviltä.

Kommentoi