Pääkirjoitus: Tuki menee tarpeeseen: Koronavuosi on ollut Varkauden Teatterille karmea

Varkauden kaupungin ja Varkauden Teatterin kannatusyhdistyksen keskinäinen sopimusluonnos sisältää teatterille vuosittain noin puolella miljoonalla eurolla. Tänä vuonna tukisumma on 470 000 euroa, ensi vuonna 490 000 ja sitä seuraavana 510 000 euroa.

Takavuosina teatterin tuesta käytiin isoja poliittisia kärhämiä mutta näyttää siltä, että pienen kulttuurilaitoksen tuki on vähitellen hyväksytty osaksi Varkauden kaupungin toimintaa. Nykyisin teatteri on Varkauden merkittävimpiä matkailutoimijoita, joka tuo kaupunkiin bussilasteittain ihmisiä. Osa heistä vielä ruokailee ja osa jopa yöpyy kaupungissa.

Koronavuosi on ollut Varkauden Teatterille karmea. Koronarajoitusten vuoksi näytöksiä on jouduttu peruuttamaan ja silloinkin, kun toimintaa on ollut, näytökset ovat pyörineet vajaille katsomoille ja pienille yleisömäärille, kun enempää ei ole saliin saanut ottaa. Koronan jalkoihin on ainakin tässä vaiheessa jäänyt pahasti esimerkiksi Heikki Turusen tunnettuun ja suosittuun kirjaan pohjautuva Simpauttaja. Se on suuri harmi.

Varkauden kaupungin tuki tulee siis suureen tarpeeseen. Pitää todella toivoa, että sota-ajoistakin selvinnyt piskuinen, reilusti yli satavuotias teatteri selviää myös näistä koettelemuksista. Kulttuurin ammattilaisilla ei ole nyt helppoa. Toivottavasti myös valtio kykenee tukemaan tällaisia toimijoita pahimman yli.

Sopimusluonnoksessa kaupungin kanssa Varkauden Teatteri sitoutuu työskentelemään mukana kaupunkilaisten hyvinvointia lisäävissä hankkeissa. Toivottavasti tällaisia sopivia yhteistyöprojekteja löytyy: kulttuurin merkitystä ei saa yhtään väheksyä, kun yhteiskunta – toivon mukaan pian – alkaa toipua poikkeuksellisesta ajasta.

Kommentoi