Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Paula Aikio-Tallgren Kustannustuki on rampa ankka

Tässä vaiheessa kustannustuki II-jaksoa on käynyt selväksi, että keisarilla ei ole vaatteita ja yritysten auttamiseksi luotu kustannustuki ei toimi toivotulla tavalla.

Nyt ollaan jo toisella harjoituskierroksella. Ensimmäisellä kierroksella hylättyjen hakemusten määrä oli 73 prosenttia. Hyvänä tuloksena ei voida pitää sitä, että uuden kierroksen hylkyprosentti on tällä hetkellä hieman alle 70 prosenttia.

Kustannustuki on suoraa valtiontukea, jota Valtiokonttori koordinoi. Siihen liittyvä lainsäädäntö tehtiin hyvässä tarkoituksessa, mutta myöntämiskriteerit ovat torpanneet hyvät tavoitteet.

Kesä-lokakuu vuonna 2020 on tarkastelujakso, johon verrataan yrityksen vuotta aiempaa liikevaihtoa. Liikevaihdon laskun pitää olla vähintään 30 prosenttia.

Toinen kriteeri on yrityksen toimialan valtakunnallinen mediaani, jonka on pitänyt laskea vähintään 10 prosenttia. Toimialakriteeri ei ole sitova ja ellei tämä vaade täyty, yritykset voivat erikseen perustella tuen tarvetta lisäselvityksellä. Miksi tämä ylimääräinen perusteluvaihe halutaan säilyttää?

Kolmas ongelma on vaikeasti sopeutettavien kustannusten määrittely. Se on edelleen liian suppea ja kaavamainen. Monen hylyn peruste on, että vaikka liikevaihtokriteeri täyttyy yritykselle ei kerry tarkastelujaksolla riittävästi kustannuksia.

Neljäs tavoitteita rampauttava rajoite on 2000 euron alaraja maksettavalle tuelle. Valtiokonttorille lienee operatiivisesti sama asia, siirtääkö se yritykselle 1900 euroa vai 2100 euroa. Suomessa on kymmeniä tuhansia yrityksiä, joille 1900 euron tuki olisi merkittävä kädenojennus.

Kahden tuhannen euron raja todettiin jo ensimmäisellä kierroksella huonoksi, mutta raja säilyi sellaisenaan toiselle kierrokselle. Mihin rahoja nyt säästetään?

Länsinaapurissa on kustannustukea vastaava suora tuki. Kriteereinä ovat liikevaihdon lasku mutta ilman toimialakriteeriä. Korvausjaksot ovat pyörineet non-stoppina koronakriisin alkamisesta lähtien ja tammikuun alussa hallitus ilmoitti tuen laajentamisesta ja kasvattamisesta.

Myös meillä vaikuttavuus voi kasvaa selkeillä muutoksilla. Liikevaihdon alaraja 20 prosenttiin ja toimialakriteeri pois. Ellei tuen alarajaa haluta kokonaan poistaa, sen puolittaminen tuhanteen euroon auttaa jo paljon. Kustannusten määrittelyyn lisää leveyttä ja tarkastelujaksot rullaavaksi systeemiksi.

Hallituksella on vakavan pohdiskelun paikka. Nyt rahasäkissä makaa edelleen 460 miljoonaa euroa korvamerkittyä koronatukea. Kahden kustannustukikierroksen aikana tukea on jaettu yhteensä hieman yli 180 miljoonaa.

Pääministeri Marin on ilmoittanut, että kustannustuelle suunnitellaan kolmatta kierrosta. Tällä vauhdilla nykyinen rahasäkki riittää pitkäksi aikaa. Eri asia on sitten riittääkö hakemuksia tekeviä yrityksiä.

Hallitus reagoi ponnekkaasti yritysten ahdinkoon reilu vuosi sitten. Nyt kun on käynyt selväksi, että koronapandemia jatkuu edelleen nykyisenlaisena ainakin tämän vuoden ja jonkinasteisesta virustaistelusta tulee vuosien mittainen mittelö, hallituksen tahti hiipuu. Tilanteen pitäisi olla aivan päinvastoin.

Kirjoittaja on Savon Yrittäj ien toimitusjohtaja .