Pääkirjoitus: Työ virusta vastaan lähti Varkauden seudulla liikkeelle keväällä hyvin, eikä homma ole karannut käsistä missään vaiheessa

Kun väestön joukkorokotukset alkavat Riihimäen seudulle, rokottajia tarvitaan sankoin joukoin. Kuvituskuva. Risto Aalto

Varkaudessa on todettu tähän mennessä 35 koronatartuntaa. Tartunnoista lähes kaikki, hieman alle alle 30 on todettu koronan toisessa aallossa syksyn ja talven kuluessa. Joroisissa tartuntoja on ollut 16 ja Leppävirralla 13.

Kun Varkauden seudun kaikilla lähialueilla on ollut menneinä kuukausina isoja koronaryppäitä, tässä vaiheessa voi sanoa, että olemme toistaiseksi onnistuneet väistelemään virusta varsin mallikkaasti. THL:n perjantain koronakartan mukaan Kuopiossa tartuntoja on todettu 536, Mikkelissä 269 ja Pieksämäellä 192.

Vaikka asukasluvut suhteuttaisi, Varkauden seudun suoritus on hyvä. Työ virusta vastaan lähti liikkeelle keväällä hyvin, eikä homma ole karannut missään vaiheessa käsistä. Kiitosta tästä voi yhä antaa terveydenhoidon ammattilaisille ja alueen asukkaille, jotka ovat ottaneet koronaohjeistukset tosissaan ja käyttäytyneet vastuullisesti. Pienet ryppäät on saatu tukahtumaan tehokkaasti. Se ei onnistu, jos koronan saaneet ja sille altistuneet eivät kanna vastuuta ja noudata karanteeniohjeita.

Tilanne näyttäisi lupaavalta, jos rokotteiden saatavuus ei olisi hidastunut tuntuvasti. Kaikki Varkaudessa ja Joroisissa korona-asiakkaiden kanssa työskentelevät ovat saaneet rokotteen, samoin iäkkäät tehostetun palveluasumisen asukkaat ja työntekijät. Se on hienoa. Toivottavasti rokotuksen pääsevät jatkumaan jo ensi viikon jälkeen niin kuin tällä hetkellä arvioidaan (WL 6.2.).

Käynnissä on jonkinlainen kilpajuoksu, sillä jaksaminen alkaa rakoilla. Entistä ärhäkämmin tarttuvat koronamuunnokset vaanivat nurkan takana. On mahdollista, että kansalaisia on vaikeaa saada hyväksymään entistä kireämpiä arkielämän rajoituksia, jos muunnokset lähtevät leviämään vauhdilla. Rokotusohjelman ripeä eteneminen on paras vaihtoehto.

Kommentoi