Mielipide | Varkaudessa ja Joroisissa rakennusvalvonta käsittelee lomarakennusten käyttötarkoituksen muuttamista vakinaiseen asumiseen korjausrakentamisena

Varatuomari ja kiinteistönvälittäjä Pekka Linna kirjoitti Näkökulma palstalla (WL 3.2.) huomionarvoista asiaa loma-asuntojen käyttämisestä vakituiseen asumiseen. Asia koskettaa kiinteistönvälittäjien lisäksi myös tietysti rakennusten omistajia.

Rakennuksen käyttäminen myönnetyn rakennusluvan vastaisesti saattaa aiheuttaa eri tilanteissa pienempää tai suurempaa harmia. Käyttötarkoituksen muuttamisen osalta Linnan kirjoitus kaipaa hieman korjausta ja tarkennusta.

Ensimmäiseksi lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttamisessa vakituiseen asumiseen tulee tarkasteluun rakennuspaikan kaavoitustilanne. Jos paikalla ei ole voimassa sellaista asema- tai yleiskaavaa, joka sallii vakinaisen asumisen, on lähdettävä liikkeelle hakemalla poikkeamispäätöstä.

Varkaudessa ja Joroisissa rakennusvalvonta ei käsittele lomarakennusten käyttötarkoituksen muuttamista vakinaiseen asumiseen uudisrakentamisena vaan korjausrakentamisena. Rakennusluvan myöntämisen edellytykset määräytyvät silloin korjausrakentamiselle asetettujen määräysten mukaisesti.

Tulkintaero on merkittävä esimerkiksi energiatalouden osalta, kun rakenteilta ei edellytetä nykyisten vaatimusten täyttymistä. Korjausrakentamista koskee energiataloudenkin osalta omat määräyksensä, joiden lähtökohdat ovat täysin uudisrakentamisesta poikkeavat.

Korjausrakentamisen ollessa kyseessä rakennusvalvonnalla on myös käytössään enemmän joustoa säädösten soveltamisessa.

Sen sijaan jätevesien käsittelyn osalta uudis- ja korjaushankkeet ovat täysin samalla viivalla, koska sitä ohjaa lisäksi ympäristönsuojelulaki ja sen nojalla annetut asetukset.'

Kannustamme tässäkin asiassa lainkuuliaisuuteen. Rakennusvalvonta auttaa ja ohjeistaa mielellään lupa-asioissa. Tavoitteemme on, että kaikki saisivat tältäkin osin nukkua yönsä rauhallisin mielin.

rakennustarkastaja

Varkauden kaupunki

rakennustarkastaja

Joroisten kunta