Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Repokankaan ja Lehtoniemen koulut ovat merkittävässä asemassa myös sikäli, että ne vaikuttavat myös erityisopetuksen sijaintiin

Työryhmä on saanut valmiiksi esityksen läntisen Varkauden, käytännössä siis Repokankaan ja Lehtoniemen koulujen sekä Kangaslammin koulun tulevaisuudesta (WL 30.1.). Itse asiassa esityksessä ei esitetä mitään vaan tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja. Näin lähellä kuntavaaleja valinta Repokankaan ja Lehtoniemen koulujen välillä olisi ollut rohkeaa, selvästikin liian rohkeaa.

Myös Kangaslammin koulu on nousemassa uudelleen arkaluonteiseksi, sillä koulun ovet saatetaan sulkea jo ennen vuotta 2025, joka on aiemmassa valtuuston päätöksessä laitettu takarajaksi. On nimittäin niin, että Harjurannan, Härmäniemen ja Joutsenniemen alueen oppilaiden huoltajat ovat toivoneet, että heidän lastensa lähikouluksi tulisi Könönpellon koulu. Jos toive toteutetaan, Kangaslammin koulun oppilasmäärä laskee tuntuvasti ja nopeasti.

Vaihtoehtoinen kouluverkkosuunnitelma on hyvä ratkaisu siinä mielessä, että se antaa mahdollisuuden kaupunkilaisille vaikuttaa asiaan. Nyt on siis aika vaikuttaa.

Repokankaan ja Lehtoniemen koulut ovat merkittävässä asemassa myös sikäli, että ne vaikuttavat myös erityisopetuksen sijaintiin. Jos Lehtoniemen koulu lakkautettaisiin, läntisten kaupunginosien yleisopetus keskittyisi Repokankaan kouluun ja erityisopetus siirtyisi Waltterin kouluun. Vaihtoehtona on sekin, että molemmat nykyiset koulut lakkautetaan ja niiden tilalle rakennetaan yksi yhteinen.

Vaikka vaihtoehtona on myös nykyisten koulujen jatko, käytännössä se on vaihtoehdoista huonoin ja ylivoimaisesti kallein. Molemmat koulut tarvitsevat lähivuosina yli kymmenen miljoonan euron remontin, ja samaan aikaan oppilasennusteet ovat Varkaudessa laskusuunnassa. Ylläpidettävien seinien määrää on toiminnallisesi ja taloudellisesti järkevää vähentää.