Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Pääkirjoitus On mahdollista, että Varkauden elinkeinoelämän hyvät vuodet kantavat hedelmää väkikehitykseen

Varkaudessa on syytä olla tyytyväinen viime vuoden väestökehitykseen, vaikkei sitä vieläkään voi hyvänä pitää. Väestön väheneminen 187 henkilöllä (WL 26.1.) on yhä kurjan paljon mutta se on kuitenkin huomattavan paljon vähemmän kuin viime vuosina. Useasti väkimäärän lasku on ollut yli 300 henkeä. Kaikkein hienoin osa viime vuoden loppusaldoa on muuttovoitto. Kolmen asukkaan plussa ei leiville lyö mutta sekin on jotain, josta on voitu pitkään vain unelmoida.

On helppoa kuitata suhteellisen hyvä väestötilasto koronalla, joka hiljensi koko maan muuttovauhtia. Kaikkea se ei taida selittää: Varkaus pääsi selvästi parempaan kuin esimerkiksi saman kokoluokan Iisalmi ja Pieksämäki, jotka tilastoivat tuntuvamman väestötappion lisäksi myös muuttotappiota.

On mahdollista, että Varkauden elinkeinoelämän, erityisesti teollisuuden hyvät vuodet kantavat hedelmää. Toiveikkainta on ajatella, että kaupungin maine on jossain määrin kirkastunut teollisuuden pahimmista rakennemuutosvuosista. Tulevaisuuden uskoa on taas enemmän. Tällaisen myönteisen kehityksen hiillokseen pitää puhaltaa tulta ja huolehtia, että Varkauden osaaminen tunnetaan yhä paremmin muuallakin.

Mahdollista on sekin, että Varkaus vetää porukkaa naapureistaan. Jos niin on, kehitys on ehkä kytkyssä ikääntymiseen. Kun lapset lähtevät kotoa, kaupunki ja sen palvelut saattavat kiehtoa muuttamaan. Tämäntyylistä paluumuuttoa voi olla muualtakin. Hienoa on, että paluumuuttajissa on myös työikäisiä, jotka tuovat koulutustaan ja osaamistaan nyt kotikaupunkinsa käyttöön.

Yksi suurista ongelmista kytkeytyy edelleen siihen, että kuolleisuus on tuntuvasti suurempaa kuin syntyvyys. Jokainen uusi nuori perhe on kullan arvoinen.