Mielipide: Fyysisiin vaivoihin saa nopeasti apua mutta mielenterveyden ongelmiin ei

Kirjoittajan mukaan fyysisiä sairauksia potevien soittopyyntöihin vastataan nopeasti mutta mielenterveyspotilas saa odottaa. Arkisto / Leena Koivisto

Oili Kemppainen

Psykiatrian poliklinikan asiakkaat saavat keskusteluterapian lisäksi tarvittaessa hoitajien tukikäyntejä kotiin, mikä on hieno asia. Psykiatrian akuuttityöryhmän tarkoitus on tulla ihmisen tueksi kriisitilanteessa tai akuutissa henkisessä hädässä. Tämä palvelu ei ole tarkoitettu vain jutustelua kaipaaville mielenterveyspotilaille.

Terveyskeskuksessa on matalan kynnyksen vastaanotto psykiatristen sairaanhoitajien luokse. Tämä on tarkoitettu lähinnä uusille asiakkaille, joilla ei ole vakavampia psyykkisiä sairauksia tai arviointikäynneiksi niille, jotka ohjataan psykiatrian poliklinikalle. Tuki on rajoitettu lyhytaikaiseksi muutamaan käyntikertaan.

Avohoidon ongelmaksi muodostuu kokonaan ilman tukea jäävät mielenterveyspotilaat, jotka ovat psyykkisen sairauden takia eläkkeellä, ja asiakassuhde psykiatrian poliklinikkalle on lopetettu.

Asiakas joutuu uusimaan lääkkeensä terveyskeskuksen tai omakannan kautta vuosien ajan näkemättä koskaan lääkäriä tai hoitajaa. Käytännössä hoitona on pelkkä lääkitys, mitään yhteydenottoja, tukea tai seurantakäyntejä ei ole.

Potilaalla saattaa olla traumaattinen menneisyys, ja henkinen hyvinvointi voi vaihdella paljonkin. Itsetuhoisuuskin voi tulla mieleen, mutta onko potilaalla voimavaroja pyytää apua mistään, kun ei kuulu enää mihinkään edellämainittujen hoitojen piiriin?

Terveyskeskuslääkäri saattaa lopettaa mielivaltaisesti potilaan reseptilääkkeen uusimisen vaikka ei ole potilasta koskaan nähnyt.

Potilaalle lähetetään kirje, että lääkettä ei uusita: ota tarvittaessa yhteyttä terveyskeskukseen. Potilas soittaa terveyskeskuksen vastaajapalveluun eikä kukaan soita takaisin viikkoon, kahteen tai kolmeen viikkoon.

Potilas yrittää toistuvasti saada yhteyttä terveyskeskukseen, mutta ei pääse puhumaan muuta kuin puhelinvastaajaan.

Lääkkeet alkavat loppua ja on kova ahdistus siitä, miten saisi oman hoitonsa taattua.

Puhutaan aina resurssipulasta, mutta fyysisten sairauksien osalta soittopyyntöihin vastataan jopa vartin kuluessa tai viimeistään seuraavana päivänä.

T ämä on realismia Varkauden psykiatrisessa avohoidossa. Toiset saavat kiitettävästi tukea, toiset eivät ollenkaan.

Riittävän tuen saava mielenterveyspotilas on usein yhteiskunnassa korvaamattoman arvokas vertaistukija tai vapaaehtoistyöhön omilla voimavaroillaan osallistuva kansalainen

Unohdettujen puolesta

Kommentoi