Näkökulma Kari Rajamäki: Kiitos yhteisestä työstä: siitä on syntynyt tulosta!

Kari Rajamäki

Kävi kuin ylioppilasfreskossani ennakoitiin: ”Elämäni politiikalle.” Työ Varkauden kaupungintalolla alkoi kansanterveyslain toimintasuunnitelmien tekemisellä hallintotieteiden opiskelijana ja jatkui 1972 vaalien kautta valtuutettuna terveyskeskuksen liittohallituksessa ja maakunnan päätöselimissä edetäkseen eduskunnan ja ministeriöiden päätöspöytiin.

Laudaturtyössäni halusin selvittää kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia kunnalliseen päätöksentekoon Varkaudessa. Tosiasiallisen vaikuttamisen arviointi kunnallisen organisaation ja kuntalaisten vaikuttamispyrkimysten ja -mahdollisuuksien osalta edellytti osallistuvaa havainnointia ja laajaa haastattelua.

Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien laudaturtyön päivittäminen on tarpeen Varkauden päätöksenteon rakenteiden avoimuuden ja kansanvaltaisuuden valottamiseksi. Päätöksenteon raja on siirtynyt kunnallishallinnossa voimakkaasti valmistelun puolelle ja kuntayhtiöiden rooli ja avoimuus vaatii lainsäädännönkin tarkistamista eikä hyvän hallinnon periaatteetkaan ole itsestään selviä.

Intressiryhmät valtasuhteiden osalta kuin myös paikallislehden roolin selvittäminen kunnallispoliittisena vaikuttajana innostaa jatkotutkimuksiin.

Työni vastuullisessa kunnallisen demokratian ja kuntalaisten tahdon toteuttamisen etulinjassa päättyy huhtikuun lopussa. Takana on neljän kaupunginjohtajan aikana päättäjänä toimiminen.

Kaupunginjohtaja Sulo Kilpiön henkilökohtaiset ominaisuudet yhdistää ja rakentaa sekä erityisesti hänen vahva kunnallista demokratiaa arvostava ja tukeva asenteensa on se voimavara, jonka me voimme löytää uudestaan. Avataan ovi ja annetaan raikkaampien tuulien puhaltaa.

Kaupungin ja isänmaan asioiden hoito on käsittänyt raskaita kokouksia ja öitäkin. Miehestä on otettu mittaakin, mutta kansanvallan valtakirjalla on alueellemmekin tärkeät väännöt käyty läpi.

Tapani ajaa asioita sitoutuneesti myös Varkaudessa ei tietysti kaikkia miellytä. Eikä demokratiassa niin pidä ollakaan. Mielikuvauutisointi ”Rajamäki ahdistaa” kuvaa hyvin asioita. Vuonna 2014 sain ministeri Kiurulta tukea Könönpellon koulun peruskorjaukseen. Rahat jäi käyttämättä, suunnittelu oli laiminlyöty.

Kaavoituskatsauksessa ajettiin vaivihkaa S-markettia Kankunharjuun. Se aktiivisen kaupunkilaisen hälytyksellä sdp:n toimesta estettiin. Attendon kanssa tehty taloudellisesti ja terveydenhuollon kannalta vakavia puutteita sisältänyt sopimus purettiin. Ja niin edelleen.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson totesi Kodin Kuvalehdessä: ”Ihminen, joka kieltäytyy luovuttamasta sen takia, että häntä sanotaan hankalaksi, osaa ja uskaltaa puolustaa itseään ja myös toisia. Usein on myös niin, että jos haluaa puolustaa toisia ja erityisesti heikommassa asemassa olevia, pitää uskaltaa olla hankala.”

Kesään asti maakuntaliiton johdossa panostan sote-ratkaisun toteuttamiseksi ihmisten ehdoilla ja Savon kehitystä tukevasti. Samoin liikennejärjestelmämme ja Savonian koulutuksen vahvistamiseksi sekä yritystukilain parantaminen on loppusuoralla.

Työtä Varkauden elinvoiman ja demokratian vahvistamiseksi ei jätetä. Yhteydet ministeriryhmään ja eduskuntaan toimivat.

Avauspuheessa vuonna 1989 Varkauden 60-vuotisjuhlassa presidentti Mauno Koiviston ollessa kunniavieraana totesin: ”Palveleva Varkaus 60 vuotta -teema korostaa kaupunkilaisten osallistumista päätöksentekoon sekä kunnallisia palveluja kuntalaisten tarpeista lähtevinä. Kunta ei ole itsetarkoitus, se on sosiaalista turvallisuutta ja yhteisistä peruspalveluista huolehtiva yhteinen koneemme. Palveleva Varkaus korostaa yhteistä vastuutamme palveluista ja kaupungistamme. Vahvistakoon se myös kaupungin palvelujen kehittämistä – ei lain sanelemana vaan kuntalaisten tarpeita sydämellä ja inhimillisyydellä soveltaen.”

Kiitos yhteisestä työstä. Siitä on syntynyt tulosta!

Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos, Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja (sd.).

Kommentoi