Osaatko listoittaa, ei ole se paras iskuvinkki, sillä se saa miehet juoksemaan karkuun

Eija Kvintus

Kolmisen viikkoa sen piti kestää, mutta viruikin elinkautiseksi. Tai ainakin siltä se tuntuu. Työvaiheita onkin purkamisen, kokoamisen, kiinnittämisen, maalaamisen, laatoittamisen ja listoittamisen lisäksi satoja muitakin. Pientä nyhertämistä, jolloin et saa päivässä oikeastaan mitään näkyvää aikaan.

Useamman kuukauden olen kiemurrellen vastannut elokuussa alkaneen keittiöremontin edistymisestä kyseleville, että ihan loppusuoralla ollaan. Työkaveri näki jo syksyllä peittelyn lävitse ja kiteytti asian sanoihin: ”Jouluksi kotiin”. Sillä teemalla mentiin jouluun saakka.

Itse nimitän tätä jo elinkautiseksi. Ehdonalainen kuitenkin pilkottaa jo, sillä puolet sähköistä ja listat vain puuttuvat.

Muutamia huomioita olen tehnyt.

Rankin asia remontoimisessa on tikkaille kiipeäminen. Vastaa kuntosalisuoritetta. Teet sitä päivän aikaan kymmeniä ellei satoja kertoja.

Nouset ylös ja huomaat, että se ja se työkalu unohtui, laskeudut alas, etsit puuttuvat ja ylösnoustuasi huomaat taas, että alunperin mukana ollut työkalu unohtui alas. Ja jos kaikki onkin mukana, niin ruuvinpää tai ruuvi singahtaa räpeltäessäsi lattialle.

Rankin asia remontoimisessa on tikkaille kiipeäminen.

Minnekään ylähyllylle niitä ei kannata valmiiksi jättää, sillä lattiatasolla työskennellessäsi et kuitenkaan muista, missä ne ovat.

Tasapäät ja ristipäät ovat jo historiaa, jos olet viimeksi meisseliaikaa elänyt. Nyt mennään torscheilla. Tai mentäisiin, sillä yleensä ne päät, joita tarvitset, ovat kateissa tai nylppääntyneet niin pyöreiksi, että ruuvipää pyörii, ei ruuvi.

Pahin skenaario on se, että pitkä ruuvi menee vain puoliväliin ja jää siihen törröttämään. Ei mene ykkösellä sisään eikä peräänny pakillakaan.

Lisäksi käy kalliiksi ostaa aina uutta ruuvipääsarjaa kuten allekirjoittanut on tehnyt vaikka komealtahan se rasiarivistö näyttää. Yleisimpiä päitä saa kuulema ostaa pusseittain. Jos vain valitset ruuvit, joissa on samat päät.

Vanhoja jo virttyneitä vaatteita ei kannata säästää ajatuksella, että käytetään sitten remonttihommissa. Joko ne eivät mahdu silloin päälle tai sitten et muista, mihin vaatehuoneen nurkkaan olet niitä varastoinut.

Toisekseen, likaat kuitenkin normivaatteesi, kun piipahdat pikaisesti remonttityömaalla. Kuivanutta liimaa ja maalia löytyy hihansuista, silikonipaakkuja parhaiden farkkujen takamuksesta ja sohvatyynystä.

Pitkittynyt remontti tarkoittaa tavararöykkiöitä kaikkialla muualla. Sivuttain kulkemisesta, laatikoiden väistelemisestä ja tavaroiden yli hypähtelystä tulee arkipäivää.

Et osaa enää suoraan kulkeakaan. Tasapainottava jumppa tai kuntosali ovatkin remontin jälkeen tarpeen.

Ratkaisematta on vielä se mysteeri, kuinka saada edes puolet niistä tavaroista, joita olen entisen keittiösi kaappeihin hamstrannut, sopimaan uuteen.

Vielä k äytännön vinkki muille sinkuille. Epätoivoinen: ”Osaatko listoittaa?”, ei ole se paras iskuvinkki, sillä se saa miehet juoksemaan karkuun.

Kommentoi