Pääkirjoitus: Julkinen keskustelu on avainasemassa: tällä kerralla kansalaisia ei innosteta äänestämään toritapaamisissa

Varkaudessakin kevään kuntavaalien ehdokasnimiä on alkanut tulla julki, ja lisää tulee lähiviikkoina. Näyttää ainakin siltä, että Varkaudessa niin kaupunginvaltuuston kuin kaupunginhallituksenkin nykyiset puheenjohtajat ovat lähdössä uudelleen ehdolle. Sen verran nahkeaa on tainnut ehdokashankinta ollut kaikissa puolueissa, ettei tunnetuilla ja kokeneilla kaupunginvaltuutetuilla juuri ole muita vaihtoehtoja kuin jatkaa. Oman puolueen ja ryhmän äänisaalista pitää olla turvaamassa.

Suurin mielenkiinto kohdistuu nyt pitkäaikaiseen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaan Kari Rajamäkeen (sd.), jonka suunnitelmista ei vielä ole tietoa. Jos Rajamäki ei enää ehdolle asetu, Varkauden kuntavaaleissa on iso äänipotti ilman isäntää. Ei ole edes takuuvarmaa, ohjautuisivatko läheskään kaikki äänet automaattisesti demareille.

Kuntapolitiikka on ollut menneen puolen vuoden aikana Varkaudessa poikkeuksellisen värikästä. Poliittista keskustelua ja väittelyä on syntynyt Keski-Savon Teollisuuskylän taloudellisesta tilanteesta, kaupunginhallituksen konsernijaoston toiminnasta, uuden paloaseman paikasta, etäkokouskäytännöistä ja Varkauden talouden tilasta.

Toivottavasti pajatsoa ei ole kokonaan tyhjennetty, sillä ajatusten vaihto Varkauden kehityksestä ja sen suunnasta on avainasemassa, kun kaupunkilaisia innostetaan äänestämään. Tällä kerralla sitä ei pysty tekemään toritapaamisissa tai muissa kokoontumisissa.

Mielenkiintoista on, siirtyykö perussuomalaisten nousu valtakunnallisista gallupeissa vaaliuurnille saakka. Jotta se siirtyisi myös Varkauteen, perussuomalaisten pitää saada varsin vetävä ehdokaslista. Kuntavaalit ovat vahvasti henkilövaalit, ja Varkaudessa vahvoja perinteitä on niin vasemmalla kuin oikeallakin laidalla.

Kommentoi