Pääkirjoitus: Korona käänsi katseet maaseutuun: etätyöyhteydet ja ympärivuotisuus ovat kesämökille valtti

Lähes 300 hakemusta tuli, kun Maaseudun uudet asumisratkaisut -hanke ja Future Savo hakivat ihmisiä etätyölomalle Savoon. Sadoista hakemuksista valikoitui 12 kokeilijaa, jotka pääsevät testaamaan etätyötä ja samalla lomailua kaukana omasta kodista. Kokeilua markkinoitiin erityisesti pääkaupunkiseudulle (WL 9.1.).

Matka etälomailusta muuttoon pääkaupunkiseudulta savolaismaisemiin on pitkä. Aluetutkija Timo Aro analysoi väestön liikkeitä kuluvan vuoden tammi-syyskuussa (Yle 9.11.). Hänen mukaansa kiinnostus maaseutua kohtaan on herännyt korona-aikana. Kun kyse on muuttopäätöksistä ja isoista elämänvalinnoista, muutokset ovat kuitenkin Aron mukaan olleet aika vähäisiä. Virta vie yhä väestöä maaseudulta kaupunkeihin.

Pieniä viestejä tilanteen muuttumisesta myönteisempään suuntaan näkyy myös Varkauden seudulla: sekä Varkauden että Leppävirran väestötilastot ovat tuntuvasti paremmat kuin edellisinä vuosina.

Korona käänsi katseen maaseutuun ja teki totta etätyöstä, joka on kuulunut tähän saakka enimmäkseen vain maaseutukuntien juhlapuheissa. Tila ja hiljaisuus sai uutta arvoa ja merkitystä. Uutta on ollut etsimässä erityisesti tietotyöläiset, taiteilijat, kirjoittajat ja muut sen kaltaiset ammattilaiset, joilla työ kulkee sujuvasti mukana.

Keväällä lisääntynyt kesämökkien kysyntä on jatkunut edelleen (WL 30.12.). Hiipuvaksi leimattu suomalainen mökkikulttuuri sai elvytystä koronasta, eikä kiinnostus näytä vähenemisen merkkejä. Merkillepantavaa on, että mökkien ostajille on usein tärkeää, millaiset nettiyhteydet ovat. Etätyöyhteyksien lisäksi ehdoton myyntivaltti on mahdollisuus käyttää mökkiä ympäri vuoden. Tämä kertoo, ettei mökkiä enää ajatella pelkäksi kesäloman viettopaikaksi.

Kommentoi