Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus On ensiarvoisen tärkeää, että tieto rokotuksista liikkuu koko ajan nopeasti ja selkokielellä

Joroisten terveyskeskuslääkäri Janne Hanhela sai kunnian olla ensimmäinen, joka sai rokotteen koronavirusta vastaan Varkaudessa. ”Jos tilanne tästä kääntyisi voiton puolelle”, tuumasi Hanhela ja jakoi samalla monen muun ajatukset. Koronarokotuksista odotetaan maailmanlaajuisesti vastausta kysymykseen, milloin elämä palaa taas normaaliksi.

Varkaudessa rokotteen saavat ensimmäisinä terveydenhuollon työntekijät, jotka ovat työskennelleet etulinjassa muun muassa hengitystieinfektiovastaanotolla, näytteenotossa ja päivystyksessä. Sen jälkeen vuorossa on muu terveyshenkilöstö sekä asumispalvelujen työntekijät. Jos rokotukset etenevät suunnitellusti Varkaudessa ja Joroisissa, yli 70-vuotiaiden sekä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvien joukkorokotukset ajoittuvat helmi-maaliskuulle.

Tästä voi päätellä, että koronapiina ei ole ohi kuukausiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n päätös, ettei rokoteannoksia tarvitse säästää toista pistoskertaa varten. Se toivottavasti nopeuttaa rokotusten etenemisvauhtia.

Tärkeää on, että rokotukset organisoidaan niin hyvin, että ne sujuvat joustavasti, turvallisesti ja joutuisasti. Selvää on, että ihmiset janoavat tietoa: milloin on minun vuoroni, miten saan rokotusajan ja missä rokottaminen tapahtuu. Moni perussairauksia poteva aprikoi, kuuluuko riskiryhmään vai ei.

On ensiarvoisen tärkeää, että tieto liikkuu koko ajan nopeasti ja selkokielellä. Tässä paikalliset terveysviranomaiset ovat avainasemassa.

Varkauden ja Joroisten koronatilanne on saatu hallintaan ja toivottavasti se myös pysyy rauhallisena.

On täysin selvää, että ihmisten kärsivällisyyttä koetellaan. Pitkämielisyyttä ja varovaisuutta tarvitaan erityisesti nyt, kun helpotus on lähellä.