Pääkirjoitus 6.1.2021 Nyt kannattaa liikkua ja kerätä voimia, kun talvi näyttää parhaan puolensa

Pitkän ja märän syksyn jälkeen vuosi 2021 on vihdoin tuonut mukanaan oikean talven: lämpömittarit näyttävät pakkaslukemia ja maa on lumen peitossa. Mikä parasta: pakkanen on mukavissa, ulkoiluun sopivissa lukemista, eikä uusia lumimyräköitä ole lähipäiviksi ennustettu.

Nyt kannattaa ottaa ilo irti ulkoilusta ja liikunnasta. Varkauden latupohjat on saatu ajettua, ja kaupungin hyvä latuverkko on lähes kaikkien kaupunkilaisten helposti saavutettavissa. Jos hiihto ei ole oma laji, kevyen liikenteen väylät tarjoavat mahdollisuuksia kaikentasoisille lenkkeilijöille.

Vain järvien jäät ovat vielä niin heikkoja ja arvaamattomia, ettei jäille menemistä voi suositella. Sopii toivoa, että pakkasjakso vahvistaa jäitäkin.

Liikuntamahdollisuuksia lisää se, että kaupungin omat sisäliikuntapaikatkin aukeavat ensi viikon maanantaina. Moni on varmasti jo odottanut esimerkiksi uimahalliin pääsyä.

Kenellekään ei ole enää uutta se, että liikunta ja ulkoilu lisäävät ihmisen hyvinvointia monin tavoin. Erityisen myönteiset vaikutukset on liikkumisella luonnon keskellä, metsässä tai vesillä. Sen tietää moni myös omasta kokemuksestaan. Koronavuonna kasvanut innostus luonnossa liikkumiseen kertoo varmaan omalta osaltaan siitä, miten moni on havainnut luonnon myönteiset vaikutukset omaan oloonsa ja jaksamiseensa.

Voimia, kärsivällisyyttä ja sitkeyttä tarvitsee jokainen vielä kauan , ei vähiten koronan takia. Kun rokotustahti on osoittautunut hitaammaksi kuin moni toivoi, varovaisuus ja rajoitukset jatkuvat vielä kauan. Eväitä jaksamiseen kannattaa hakea nyt sieltä, mistä ne ovat helposti ja ilmaiseksi saatavilla: lähiluonnosta ja siellä liikkumisesta.

Mielialaa piristää sekin, että vuoden pimeimmät hetket on nyt ohitettu. Valkoinen lumi valaisee maisemaa, ja päivänvaloa on joka päivä hiukan enemmän.

Eväitä jaksamiseen kannattaa hakea lähiluonnosta ja siellä liikkumisesta.