Pääkirjoitus 5.1.2021: Matkailuala vetäytyy siilipuolustuksessa horrokseen, mutta uusi alku ei kirkastu ilman asiakkaita

Kulunut koronavuosi on ollut monelle meistä epätavallinen ja ehkä ahdistavakin, mutta matkailulle se on ollut suorastaan katastrofaalinen.

Näin päättynyttä vuotta luonnehti Vesileppiksen toimitusjohtaja Kimmo Rossi (WL 31.12.2020). Samassa haastattelussa Rossi toivoi, että lomautusten ja muun siilipuolustuksen avulla alan yritykset pystyisivät sinnittelemään kesään asti.

Alan ahdingosta on puhuttu julkisuudessakin paljon, mutta tilanteen koko surkeus ei ehkä ole hahmottunut ulkopuolisille. Kotimaiset matkailijat löysivät oman maan kohteet sekä kesällä että joulun ja vuodenvaihteen aikaan, mutta se ei pelasta koko vuotta.

Tyypillisesti suomalaismatkailijat maksavat majoituksesta, ruokailuista ja ehkä välinevuokrauksesta, mutta ohjelmapalveluja tarjoavat yritykset ovat olleet ulkomaisten turistien varassa. Harvat ovat valmiita maksamaan opastetuista nuotiokahveista tai potkukelkkaretkestä.

Ala on antanut varmasti aiheellistakin kritiikkiä siitä, että rajoitukset ovat muuttuneet moneen kertaan ja ne ovat eri alueilla erilaisia. Moni asiakas on saattanut jäädä kotiin, kun on väsynyt aina uusiin ohjeisiin.

Valtio on tukenut poikkeusaikana yrityksiä selvällä rahalla, ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi joulukuussa, että hän haluaa helpotusta erityisesti tapahtuma-alalle.

Loputtomiin yritykset eivät voi sinnitellä pelkän julkisen tuen varassa. Koronarajoitukset vaikuttavat elämäämme vielä kuukausia – ja kun ne joskus väljenevät, sopii toivoa, että suomalaiset käyttävät yhä oman maan palveluja. Vaikka moni odottaa jo rajojen aukeamista ja ulkomaanmatkoja, korona-ajasta pahiten kärsinyt ala ansaitsisi myös asiakkaiden tuen.

Tilanteen koko surkeus ei ehkä ole hahmottunut ulkopuolisille.

Kommentoi