Pääkirjoitus: Matkailukaupunki vai ei: on varmaa, että taloudellisia panoksia tarvitaan, jos Varkauden matkailuarvoa aiotaan kasvattaa

Varkauden pyrkimykset päästä maan kartalle matkailussa ovat jääneet enemmän tai vähemmän vaatimattomiksi. Varkaus on tunnettu teollisuudestaan ja maailmantason teknologiaosaamisestaan, ja se ei todellakaan ole vaatimatonta. Kaikki eivät voi olla kaikkea, ja joskus sekin on hyvä myöntää.

Matkailussa meriitit ovat olleet vähäisemmät mutta eivät silti olemattomat: vuonna 2017 Varkauteen kertyi 28,5 miljoonaa euroa matkailutuloa ja ala työllistää noin sadassa yrityksessä noin 168 henkilötyövuoden verran (WL 30.12.). On hyvä muistaa, että myös majoitusliiketoimintaan vaikuttaa vahvasti teollisuus, joka tuo runsaasti erilaisia vieraita ja esimerkiksi remonttityömiehiä kaupunkiin.

Voi sanoa, että Varkaus on virranjakajalla siinä, lähteekö se tavoittelemaan merkittävämpää jalansijaa matkailussa. Jos Heureka-tyylinen tiedekeskus toteutettaisiin hyvin, siitä voisi kehittyä vetonaula kahden valtatien risteyksessä. Jos Vanhan Varkauden jälleenrakentamiseen saataisiin tällä kerralla todellista imua, myös kaupungin hienosta historiasta tulisi uudelleen elävää. Jos Varkauden kaupunkikeskustojen kehittämistyö lähtee tosissaan liikkeelle, viihtyvyyttä on mahdollista lisätä. Jos korona-ajan kotimaan matkailun suosio ei jää vain hetkelliseksi innostukseksi, matkailueuroja on jaossa enemmän kuin ennen.

Jossitella aina voi mutta päättäjien pitää päättää, kannattaako tämä tie kulkea ja katsoa. On aivan varmaa, että taloudellisia panoksia tarvitaan, jos matkailullista merkitystä ja arvoa aiotaan kasvattaa. Varkaus on hyvin verkottunut niin keskisavolaisten matkailutoimijoiden kuin Kuopion seudun ja Saimaan alueenkin kanssa. Jos matkailussa puuhastelee vain omiaan, helposti jää vain sitä tekemään.

Kommentoi