Pääkirjoitus Varkaus tekee ison loikan vanhan rakennuskannan suojelussa ja kulttuurihistorian elvytyksessä, jos Vanha Varkaus nousee

Vanhaan Varkauteen on tarkoitus etsiä reittejä matkailun ja muun pienyritystoiminnan kehittämiseen. Uusi suunta -hanke lähtee liikkeelle ensi vuoden alussa projektipäällikön palkkaamisella. Kansainvälisen ideakilpailun kilpailulla etsitään uudenlaista käyttöä erityisesti puutaloalueen rakennuksille (WL 16.12.).

Hankkeen onnistuminen on Varkaudelle monin tavoin tärkeää. Varkaus on yksi niistä maan kaupungeista, joissa on vanhaa rakennuskantaa jäljellä varsin laajalla, yhtenäisellä alueella. Ongelmana vain on, ettei sitä ole osattu kunnolla hyödyntää ja osa rakennuskannasta on päässyt huonoon kuntoon.

Kun Niittylä-kortteli kunnostettiin aikoinaan valtakunnallisten asuntomessujen yhdeksi kohteeksi, työväenasuntotalojen keskittymää kaavailtiin käsityöläisten ja taiteilijoiden tyyssijaksi. Idea hävisi matkan varrella, ja nyt sisäilmaongelmaiset rakennukset ovat seisseet tyhjillään hetken aikaa. Asuntokäyttöön taloja tuskin kannattaa enää kunnostaa mutta muunlaiseen toimintaan niistä vielä mainiosti on. Toiveissa on esimerkiksi käsityöläisten ja luovien alojen yritysten keskittymän synnyttäminen historiallisesti merkittävälle ja mielenkiintoiselle alueelle. Joka tapauksessa pelkästään jo puutalokortteleiden säilymisen turvaaminen pakottaa toimimaan.

Uutta elämää alueelle tuo Tehtaan koulun kunnostus, joka pääsee käyntiin ensi vuonna. Parhaimmillaan vanha, upea koulu ehostuu paitsi museon ja Soisalo-opiston käyttöön myös yhdistysten ja kaupunkilaisten kohtaamispaikaksi.

Varkaus tekee ison loikan vanhan rakennuskannan suojelussa, sen käytön kehittämisessä ja kulttuurihistorian säilyttämisessä, jos Vanhaan Varkauteen saadaan nyt puhallettua uutta elämää. Tämä on sitä, mitä monella muulla ei ole.