Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Esa Tuovinen Varkaus tarvitsee nykyaikaista dynaamista johtajuutta: Joonas Hänninen ja Soile Merilä, tervetuloa muutokseen

Näkökulma

Varkaudessa saatiin budjetti runnottua kasaan pitkän valtuustokokouksen jälkeen. Investointiohjelma hirvittää mutta se hyväksyttiin. Kuluneen vuoden aikana on hyväksytty myös AFT:n ja Andriz Warkaus Works hallien rakentamisen investoinnit. Samalla on selvitetty akkutehtaan tilannetta ja Teollisuuskylää on pääomitettu ja maksettu takaajana lainoja pois.

Pelastusaseman sijoitusta on heivattu paikasta toiseen. Viimeisin päätös on sijoitus Heinäpellonkadulle. On tietysti hyvä katsoa miten päätös vielä muuttaa muotoa seuraavissa instansseissa.

Syksyn aikana on poliittisissa keskusteluissa päästelty monenlaisia höyryjä. Samalla on voinut seurata miten minkin ryhmän liitokset ovat natisseet. Usko kuitenkin eteenpäin on vahva.

Uusien päättäjien toivoisin pystyvän tekemään ratkaisuja tulevassa kuntakehityksessä ja ottavan onkeensa taustaselvityksistä. Kun Varkaus oli luomassa tämä valtuustokauden strategiaa, oli Eero Laesterä tehnyt selvityksen Varkauden tulevaisuuden skenaarioista. Jostain syystä keskeiset poliitikot lakaisivat näillä lattiaa.

Kaupunginjohtaja Hannu Tsupari on ollut varmasti välillä turhautunut, vaikkei sitä osoittanutkaan 14 vuoden taipaleella johtaessaan Varkautta monessa karikossa.

Kaupungin neljän viimeisen vuoden kehitysjakson aikana keskeisimmät näkyvät kohteet ovat olleet sairaalan valmistuminen ja Vetovoimakeskus. Varsinainen moottori Prisma näki päivän valon marraskuussa. Muu vetovoima on vielä pitkässä viivassa.

Näiden lisäksi teollisuuden työpaikkojen turvaamiseksi on saatu rakenteilla oleva AFT:n toimitilarakennus ja heti valtuustokauden alussa valmistunut Saimaan Tuore kalankasvattamo. Myös Kiertotien pään teollisuusalue on kehittynyt ja kehittyy Warkaus Worksin hallien myötä.

Varkaus tarvitsee nykyaikaista dynaamista johtajuutta. Valtuusto teki tämän vuoden viimeisessä kokouksessa kaupunginjohtajavalinnan Joonas Hännisestä ja sotejohtajan Soile Merilästä. Toivotan heidät tervetulleeksi muutokseen.

Toivon, että Joonas haastaa henkilöstön ja poliitikot kaupungin uuteen strategiseen ajatteluun ja uskaltaa samalla haastaa poliittisia ryhmiä tekemään päätöksiä.

Samoin Soile Merilä tulee olemaan haasteiden edessä. Uuden sairaalan myötä uskottiin saavamme jopa neljän miljoonan säästöt uuden tyyppisillä toimintamalleilla ja tuovan hoidon porrastusten mukaista tehokkuutta. Siinä sivussa uusi hyvinvointimaakuntamalli tulee myös asettamaan omat kuviot.

Vuosi on ollut monelle hyvin haastava kuten se oli 52 vuotta sitten eräälle perheelle Juvalla. Perhettä oli kohdannut suuri suru. Siihen aikaan sydäninfarktipotilas, mies parhaassa iässä oli useita viikkoja sairaalassa. Perheellä oli pari lehmää, possu ja ei juuri muita tuloja, kun metsurin hommia ei sydän enää sietänyt.

Syksyn aikana eräskin puolukkakilo kulki nuoren repussa metsästä kyläkauppaan. Sillä hän sai kumisaappaat ja talveksi rukkaset. Joulu oli juuri ovella. Possu oli sentään tiinussa ja potut kellarissa.

Koitti jouluaaton aatto. Saarnamies Parkkinen ajoi Ford Fairlanella pihaan. Kantoi tupaan laatikon Amerikan Golden omppuja, rusinoita, riisiä, luumuja ja sekahedelmiä ja säilykkeitä ja oli myös Fazerin parhaita pussi. Ei siinä paljoa silloin playstationia enää kaivannut.

Hyvää joulumieltä kaikille ja valoisampaa uutta vuotta.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.) Varkaudessa.