Pääkirjoitus: Varkauden kaupunginvaltuusto täyttää kaksi kaupungin merkittävintä virkaa kokouksessaan maanantaina

Varkauden kaupunginvaltuustolla on kaksi erittäin tärkeää virkavaalia edessä maanantaina, käytännössä kahden merkittävimmän virkamiehen valinta.

Kun Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja vetäytyi kisasta, ehdolla kaupunginjohtajaksi ovat enää Joroisten kunnanjohtaja Joonas Hänninen ja Honeywellin paikallisjohtaja Tommi Taskinen. Kaupunginhallitus ei esitä heistä kumpaakaan, vaan valinta ratkaistaan vaalilla valtuuston kokouksessa.

Finaaliin nousi poikkeuksellisen erilaiset ehdokkaat. Ehdokkaista perinteisempi on Joonas Hänninen siinä mielessä, että hän on kuntahallinnon ammattijohtajaksi. Ammattijohtaja on myös Tommi Taskinen, mutta hänen kokemuksensa on karttunut elinkeinoelämästä.

Mielenkiintoinen on tulossa myös sote-johtajan vaalista. Valintatyöryhmä esitti virkaan nykyistä Valkeakosken kaupungin sote-johtajaa Soile Merilään. Kaupunginhallitus ei sen sijaan esitystä tehnyt, vaan samalta viivalta virkaa lähtevät valtuustossa tavoittelemaan Kuopion Työterveys Oy:n toimitusjohtaja Minna Karpansalo ja Sosterin osastoylilääkäri Eija Ruotsalainen.

Jos maan hallituksen suunnitelmat etenevät suotuisasti, valtakunnallinen sosiaali- ja terveysuudistus näkee päivänvalon vuonna 2023. Se tuo sote-johtajalle uuden merkityksen Varkauden ja maakunnallisen sotehallinnon vuoropuhelussa.

Varkaus on varustautunut muutoksiin uudenaikaisella terveyskampuksella. Sen merkitys ei ole vain uusissa työtiloissa vaan toiminnallisessa muutoksessa, joka vie sosiaali- ja terveyspalvelut saman katon alle. Uudella sote-johtajalla on iso merkitys siinä, saadaanko tämä yhteistyö ja sen hyödyt toimimaan, tuottamaan entistä joustavampia palveluja ja toivon mukaan myös säästöjä. Tehoja pitäisi saada itse, ettei maakunta hae niitä kovilla keinoilla.

Kommentoi