Mielipide Kati Hynninen: Vatuski on profiloitunut nuorten liikuttajaksi, ja kyllä Varkaudessa voi harrastaa varsin kohtuullisin kustannuksin

Kirjoittaja puolustaa Vatuskin saamaa kaupungin tukea. Rauno Ylönen

Kati Hynninen

Olen väistämättä yksi, ellen pahin, Jeremias Rantasen (WL 3.12.) mainitsemista ”vastuuttomista päättäjistä”, jotka ovat Vattuvuoren laskettelukeskuksen (Vatuski) tuen jatkuvuutta olleet puoltamassa. Minä olin se, joka asian nosti myös kaupunginhallituksessa esiin ja siitä syntyneen keskustelun päätteeksi kaupunginjohtaja muutti omaa esitystään vastaamaan näkemystäni asiasta.

On ihan totta, että talvet ovat ilmaston lämpenemisen myötä muuttuneet haasteellisemmiksi kaiken talviurheilun kannalta mutta vielä toistaiseksi meillä on neljä vuodenaikaa. Tämähän tarkoittaa sitä, että kaikki ulkoliikuntamuodot ovat jossain määrin kausiluontoisia.

Itse en pidä laskettelua marginaalilajina. Ei se toki kävelyn kaltainen koko kansan liikuttaja ole, mutta kuitenkin varsin harrastettu laji myös varkautelaisten keskuudessa. Vatuski on profiloitunut vahvasti nuorison liikuttajaksi mainioine temppurinteineen, tarjoten toki mahdollisuuden harrastaa tätä hienoa liikuntamuotoa vauvasta vaariin.

Tämän nuorison, noin 9–16-vuotiaiden, nuorten poikien ja tyttöjen osalta tämä mahdollisuus on aivan vertaansa vailla. Väitän, että ilman Vatuskia monet näistä ”superkäyttäjistä” olisi vastaavan ajan (lähes kaikki illat 3 kk:n ajan) joko omissa oloissaan tietokoneiden ja pelien maailmassa tai kuluttamassa aikaansa kaupungilla.

Kummassakaan edellä mainituistakaan ajanviettotavoista ei kohtuudella käytettynä ole mitään vikaa, mutta ei ne samaa sosiaalisuutta, terveyttä ja hyvinvointia nuorisollemme anna kuin Vatuskilla skimbailu.

Jokailtaisissa käyttäjissä on lapsia ja nuoria hyvin monenlaisista taustoista. Kyllä ko. harrastusta Varkaudessa voi harrastaa varsin kohtuullisin kustannuksin. Eli sanoisin jopa matalan kynnyksen harrastukseksi.

Kun meillä nyt keskellä kaunista kaupunkiamme sattuu tuollainen mahdollisuus olemaan, olisi aivan hölmöläisen hommaa olla tätä hyödyntämättä. Nyt toimintaa pyörittävän yrittäjän myötä toiminta on kehittynyt (nimenomaan tämä ydintoiminta, lasketteluharrastuksen mahdollistaminen) vuosi vuodelta. 100 000 euron vuosittainen tuki ei kyllä kyseistä yrittäjäperhettä rikastuta, sitä on turha pelätä. Tuki mahdollistaa tämän toiminnan.

Läpinäkyvyyden lisäämistä kaiken verovaroin tuottavan palvelun osalta kannatan, myös tuon tuen. Eli yrittäjältä tulee vaatia selvitykset yrityksen tuloista ja menoista vuosittain, joiden tulee olla vuosittain veronmaksajien saatavilla.

Sama läpinäkyvyys olisi tarpeen myös muussa Varkauden taloudenpidossa, mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen puolella, missä puhutaan aidosti isoista rahoista. Siellä tällainen 100 000 euroa tuntuu välillä tippuvan taskusta.

Eli ei nyt sorruta populismiin tuomiten yhden yrittäjän elinkelpoisuuden turvaamista niin kauan, kun ei olla valmiita avaamaan edes omana työnä tuotettavien palveluiden kustannusrakenteita. Kaupungin oma työ saa maksaa Varkaudessa mitä vaan, mutta kaikki kustannustehokkuutta lisäävä yrittäminen on heti pahasta. Tältä tämä näyttää päätöksentekoa sisältäpäin katsoen.

Jeremiakselle vielä: Arvostan tapaasi nostaa havaitsemiasi epäkohtia esille perusteluineen. Usein olemme asioista samaa mieltäkin. Tässä Vatuskin asiassa olemme eri mieltä ja tätähän politiikka juuri parhaimmillaan on: asioiden laittamista vaakakuppiin, kukin oman näkemyksensä ja vakaumuksensa mukaisesti ja sen seurauksena kompromissien hakemista.

Voi kun saisit vielä uudelleen sellaisen draivin päälle, että aidosti osallistuisit päätöksentekoon. Kaltaistesi kanssa tätä yhteisten asioiden ajamista on kiva tehdä, vaikka välillä kipunoikin.

kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)

Kommentoi